Scandalul ”Greenfield” | Varianta propusă de Nicușor Dan NU este legală. Urbanist: ”Nu poți scoate din fondul forestier, temporar, un drum”

Scandalul ”Greenfield” | Varianta propusă de Nicușor Dan NU este legală. Urbanist: ”Nu poți scoate din fondul forestier, temporar, un drum”
Publicat: 28/07/2023, 14:58
Actualizat: 28/07/2023, 15:19

Locuitorii cartierului ”Greenfield” din Băneasa sunt revoltați din cauza crizei interminabile care are ca rezultat lipsa unui drum de acces către Sectorul 1 al Capitalei. De mai mult timp, totul s-a transformat într-o adevărată telenovelă, numai că, dincolo de toate tergiversările și acuzațiile, rămâne realitatea dură – comunitatea ”Greenfield” nu beneficiază, încă, de un drum de acces, iar strada Vadul Moldovei nu a fost scoasă, încă, din fondul forestier.

Din acest punct încep problemele, iar locuitorii din ”Greenfield” îl acuză pe Nicușor Dan că nu face altceva decât să întârzie adoptarea unei hotărâri a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) – mai multe informații AICI.

Nicușor Dan propune o variantă în care drumul Vadul Moldovei să fie scos din fondul forestier pentru o perioadă de 4 ani. Numai că locuitorii ”Greenfield” îi transmit primarului general că drumul trebuie scos definitiv din fondul forestier, iar vineri – 28 iulie 2023 – au și protestat în fața Primăriei Generale a Capitalei.

La rândul său, urbanistul Alexandru Pânișoară a scos Codul Silvic din bibliotecă și îi explică lui Nicușor Dan de ce propunerea sa – scoatere temporară din fondul forestier a unui drum – nu poate fi transformată în realitate.

”Autoritățile trebuie să îndeplinescă mai multe operațiuni administrative succesive”

Urbanistul Alexandru Pânișoară – președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU) îi explică lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, de ce propunerea sa de scoatere temporară a drumului Vadul Moldovei din fondul forestier nu este fezabilă, ba chiar încalcă și legea.

O precizare scurtă despre situația din Greenfield și de ce propunerea lui Nicușor Dan de a transfera temporar, pe o perioadă de 4 ani, nu este legală și nu este fezabilă!

Ca să se poată realiza transferul și să poată fi deschis circulației publice drumul forestier, autoritățile trebuie să îndeplinescă mai multe operațiuni administrative succesive, după cum urmează:

  1. În baza legii 192/2010, municipul București poate solicita, printr-o hotărâre a consiliului general, statului român, prin Guvernul României, transferul unui drum forestier aflat în proprietatea publică a statului în proprietatea publică a municipiului București.
  2. Ulterior, municipiul București poate scoate din fondul forestier drumul pentru a se putea permite circulația publică. Această excepție este prevăzută în legea 192/2010 expres pentru această situație pentru că prin Codul silvic este INTERZISĂ diminuarea fondului forestier (drumurile forestiere făcând parte din acest fond)”, explică urbanistul Alexandru Pânișoară.

Romsilva a decis să închidă drumul forestier de acces prin Pădurea Băneasa către Cartierul Greenfield

La începutul acestui an, a izbuncit un întreg scandal după ce Romsilva a decis să închidă drumul forestier de acces prin Pădurea Băneasa către Cartierul Greenfield.

Potrivit Legii nr. 46/2008 privind Codul Silvic, Romsilva a emis o notificare pe 7 mai 2021, prin care aduce la cunoştinţa utilizatorilor că se interzice accesul public pe fondul forestier naţional Vadul Moldovei şi, din data de 31 mai 2021, s-au amplasat indicatoare rutiere ”Accesul interzis”.

Strada Vadul Moldovei asigură atât accesul auto, cât şi pietonal la instituţii publice şi la proprietăţi particulare, iar adresele administrative ale instituţiilor publice şi ale imobilelor proprietăţi particulare nu pot fi atribuite pe un drum forestier.

Acesta este drumul prin Pădurea Băneasa care asigură accesul spre oraș al locuitorilor Cartierului Greenfield.

De ce Nicușor Dan nu are cum să solicite temporar acest transfer?

Totuși, Nicușor Dan solicită un astfel de trasnfer temporar al unui drum aflat în fondul forestier, însă urbanistul Alexandru Pânișoară pune, cum se spune, legea pe masă și îi reamintește primarului general al Capitalei ce prevede Codul Silvic.

În Codul silvic se prevede expres posibilitatea de:

  1. scoatere definitivă din fondul forestier
  2. ocupare temporară a terenului.

Așadar nu există posibilitatea scoaterii temporare din fondul forestier a unui drum, ci doar ocuparea temporară care privește schimbarea folosinței în condițiile prevăzute de Codul Silvic.

Astfel că scoaterea temporară nu există ca operațiune prevăzută de lege, iar ocuparea temporară nu poate intra sub incidența legii nr. 192/2010. Acesta este motivul legal pentru care nu se poate avansa o astfel de hotărâre de scoatere temporară ci doar cea definitivă este posibilă”, mai precizează urbanistul Alexandru Pânișoară, președintele ADU.


Citește și:

EXCLUSIV| Codul Administrativ, încălcat de Nicușor Dan! Proiect de HOTĂRÂRE cu risc de seism. Avocat: ”Cartoful fierbinte, pasat primarilor de sector”

Asasinarea lui Oleg Horjan | Vicepreședintele Parlamentului R. Moldova contrazice informațiile Tiraspolului: ”Presupusul criminal nu se afla în țară”

Nicușor Dan, acuzat de ”favoritism”! Doi donatori din campania sa au primit contracte și funcții după ce a devenit primar general

Regizorul Tudor Giurgiu, reacție dură după achitarea torționarilor lui Gheorghe Ursu: ”Este o zi a Rușinii Naționale!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
ANCHETĂ. Scoici cu substanţe cancerigene şi metale grele, în farfurii. Pescarii le adună din zone...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
Încetarea focului în Ucraina. Vladimir Putin s-a hotărât deja: Sunt principii foarte juste
Toți proprietarii din România vor fi expuși. Amenzile sunt fără precedent
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cristian Șofron, unul dintre copiii-fenomen ai cinematografiei din România, invitat la Altceva cu Adrian Artene
×