Prima pagină » Actualitate » De unde vine, de fapt, numele WD-40? Substanța are peste 2.000 de întrebuințări / 80% dintre locuitorii din New York au un tub acasă

De unde vine, de fapt, numele WD-40? Substanța are peste 2.000 de întrebuințări / 80% dintre locuitorii din New York au un tub acasă

De unde vine, de fapt, numele WD-40? Substanța are peste 2.000 de întrebuințări / 80% dintre locuitorii din New York au un tub acasă
În ce situații nu ar trebui să folosiți WD-40. Care sunt motivele

Chiar dacă este unul dintre cele mai folosite din lume, puțini oameni știu de la ce provine numele de WD-40. Produsul care „repară” balamale, roți, role, lanțuri și multe altele în jurul casei a apărut pe piață acum 70 de ani.

WD-40 este folosit în gospodăriile din toată lumea, pentru o mulțime de lucruri, de la înlăturarea urmelor de adeziv, a petelor și până la deblocarea șuruburilor ruginite.

În New York, 80% dintre locuitori au acest tub acasă.

Ce înseamnă, de fapt, WD-40?

Totul a început acum 70 de ani, atunci când o echipă de la Rocket Chemical Company și-a propus să creeze o linie de solvenți și degresanți pentru prevenirea ruginii ce urma să fie utilizată în industria aerospațială. Lucrând dintr-un mic laborator din San Diego, California, în 1953, echipa respectivă a ajuns să creeze produsul cunoscut astăzi ca WD-40, abia după 40 de încercări, conform The Mirror.

„Au avut nevoie de 40 de încercări pentru a face ca formula să funcționeze, dar la a 40-a încercare le-a reușit în mare măsură. Produsul multifuncțional WD-40 a luat naștere. WD -40 înseamnă Water Displacement (WD), formula a 40-a. Acesta este numele direct din cartea de laborator folosită de chimistul care a dezvoltat produsul”, conform unui anunț postat pe site-ul companiei.

Compania americană de producție de avioane Convair a devenit prima companie care a folosit produsul multifuncțional WD-40 în comerț, protejând exteriorul rachetei Atlas de rugină. A funcționat atât de bine încât mai mulți angajați au furat cutii de WD-40 din fabrică, punându-le în cutiile în care își aducea mâncarea pentru prânz, pentru a le folosi acasă.

În ce situații nu ar trebui să folosiți WD-40, deși are peste 2.000 de întrebuințări

WD-40 este un lubrifiant util, versatil, dar și un solvent care ne poate ajuta în multe cazuri. Cu toate acestea, există unele situații în care această substanță nu ar trebui să fie folosită niciodată.

WD-40 nu are aceeași vâscozitate ca uleiurile tradiționale și poate eroda anumite finisaje și poate cauza probleme mari. Iată câteva locuri în care cu siguranță nu ar trebui să utilizați niciodată WD-40.

Nu utilizați WD-40 pe plastic

Dacă încercați să lubrifiați o balama de pe o pereche de ochelari de soare sau să îndepărtați o etichetă de preț de pe suprafața unui recipient de plastic, ați putea fi tentat să ajungeți la cutia de WD-40… dar nu ar trebui să o folosiți niciodată pe o suprafață din plastic sau pe polistiren ori policarbonat.

Produsele care conțin plastic, precum jucăriile, paharele și tacâmurile de unică folosință și aparatele precum detectoarele de fum, nu ar trebui să intre în contact cu această substanță. Din cauza compoziției chimice a WD-40, acesta poate provoca deteriorarea acestor materiale plastice și poate distruge produse precum ochelarii de soare cu lentile din plastic. Dacă aveți îndoieli, este mai bine să evitați utilizarea WD-40 pe plastic, arată lifehacker.com.

Produse din lemn

WD-40 poate dizolva ceara. Dacă utilizați WD-40 pentru curățare, ar trebui să-l păstrați departe de podelele din lemn și de mobilier. Aceasta deoarece ceara creează o barieră rezistentă la apă care protejează produsele din lemn de deteriorarea provocată de apă, motiv pentru care este mai bine să lăsați ceara acolo unde se află. De asemenea, deoarece WD-40 se poate infiltra în lemnul nefinisat, în general nu este o idee bună să-l folosiți pe suprafețele de lemn în general, nu doar pe cele cerate.

Deoarece WD-40 este foarte utilizat în curățenie, ați putea fi tentat să îl încercați pe piatră sau blaturi. Cu toate aceste, piatra naturală este poroasă și nu ar trebui să utilizați WD-40 pentru a o curăța. WD-40 poate pătrunde în suprafața pietrei și o poate păta. De asemenea, multe suprafețe de piatră sunt tratate cu ceară, iar WD-40 poate dizolva finisajele cu ceară.

Unele companii de electrocasnice recomandă utilizarea WD-40 pentru a curăța oțelul inoxidabil, dar nu trebuie să utilizați niciodată WD-40 pe suprafețe care vor intra în contact cu alimentele. Aceasta pentru că această substanță, evident, nu ar trebui consumată. Deși contactul accidental cu alimentele nu este extrem de periculos, suprafețele cu care alimentele sunt în contact frecvent sau prelungit nu ar trebui să aibă niciodată WD- 40 pe ele, mai notează sursa citată.

Nu trebuie să utilizați niciodată WD-40 pe aparatele electronice. Utilizarea WD-40 pe telefon sau pe laptop poate deteriora ecranul, dar poate și strica tastatura acestor dispozitive și, mai mult, poate afecta componentele interne. Cel mai bine este să utilizați un produs de curățare special creat pentru dispoziticele electronice.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și

Mediafax
Nicușor Dan, despre donarea unui alt Patriot către Kiev: România va sprijini Ucraina, dar nu s-a pus în discuție un alt sistem
Digi24
VIDEO Cum decurge un exercițiu de pregătire pentru atacurile urșilor în Japonia
Cancan.ro
Felix Baumgartner, dovada supremă de iubire. Ce i-a lăsat moștenire Mihaelei Rădulescu
Prosport.ro
Divorțul anului în lumea bună. Milionarul și prietena Soranei Cîrstea au rupt 9 ani de căsnicie
Adevarul
Un mecanic dezvăluie care e cea mai fiabilă marcă de mașini din lume. „Dacă toți ar conduce-o, aș da faliment”
Mediafax
Vești bune pentru Republica Moldova! UE a decis eliminarea tarifelor de roaming
Click
Ce spune o americancă despre mâncarea din țara noastră: „Nu veni în România”
Wowbiz
Imagini exclusive cu Jennifer Lopez în România: Diva a avut parte de un incident la intrarea în hotel! Cum a fost surprinsă artista
Antena 3
Preşedintele Nicuşor Dan, prima vizită externă alături de Mirabela Grădinaru şi cei doi copii: Sunt emoţii. Multe emoţii
Cancan.ro
Gestul fiului lui Nicușor Dan i-a uimit pe austrieci. Ce le-a spus jurnaliștilor
Ce se întâmplă doctore
E una dintre cele mai frumoase actrițe din lume și face furori cu aparițiile sale! Ce evită pentru o siluetă de invidiat la 53 de ani
observatornews.ro
Contre între DNA și Anastasiu în dosarul mitei la ANAF. Care este diferenţa dintre martor și martor denunțător
StirileKanalD
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
KanalD
Incendiu puternic lângă plaja Modern din Constanța! Un bărbat a suferit arsuri și două mașini au ars în totalitate
Ciao.ro
Inna, Delia sau Gina Pistol, poze pe care le-ar vrea șterse! Ipostaze stânjenitoare în public
Promotor.ro
Să fie aceasta noua Dacia C-Neo? Poză „SCĂPATĂ” pe internet
Descopera.ro
MAMIFERELE au evoluat în FURNICARI de 12 ori de când au dispărut dinozaurii
Capital.ro
Decizie pentru plată cu cardul. Anunț pentru cei care dețin Visa și Mastercard. Ce se întâmplă cu transferurile
Evz.ro
Universul răsplătește curajul. Zodiile care înfloresc financiar în august
A1
Fratele lui Radu Vâlcan și iubita lui se căsătoresc astăzi. Primele imagini cu Cristian Vâlcan și Izabela în rochie de mireasă
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
Mihaela Rădulescu, partenera de viață a lui Felix Baumgartner, are un tatuaj cu motto-ul sportivului! Ce reprezintă acesta?
RadioImpuls
Unde a dispărut festivalul SAGA? Ediția din 2025, un mister total. Reprezentanții sunt de negăsit după controversele de anul trecut
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Sunt cu o domnișoară de 18 ani la un hotel!
Descopera.ro
Controversele din spatele afacerii Watergate