Administraţia Trump a pus capăt unei iniţiative finanţată de către Guvernul american şi condusă de către Humanitarian Research Lab de la Universitatea Yale (Yale HRL), lansată în urma unei deportări de copii din Ucraina, anunţă mai mulți aleşi democraţi.
Aceștia cer Administraţiei Trump să restabilească acest program care ajută la căutarea a mii de copii ucraineni răpiţi în Rusia şi să folosească sancţiuni pentru a-i pedepsi pe cei care se fac vinovaţi, arată Reuters.
Această decizie a însemnat că cercetătorii au pierdut accesul la o mulțime de informații, inclusiv imagini din satelit și alte date, despre aproximativ 30.000 de copii luați din Ucraina.
„Avem motive să credem că datele au fost șterse definitiv. Dacă sunt adevărate (informațiile, n. red.) , acest lucru ar avea consecințe devastatoare”, au declarat legiuitorii democrați, conduși de reprezentantul Greg Landsman, într-o scrisoare adresată secretarului de Stat Marco Rubio și secretarului Trezoreriei, Scott Bessent.
Aceste dezvăluiri au intervenit în ziua în care preşedintele american Donald Trump a convenit un acord cu privire la un armistiţiu limitat între Rusia şi Ucraina cu omologul său rus Vladimir Putin.
Anularea contractului Departamentului de Stat cu Yale HRL a antrenat ştergerea unor probe ale unor crime de război în valoare de 26 de milioane de dolari care ajută la protejarea lui Vladimir Putin, a declarat pentru Reuters o sursă la curent cu acest program.
Curtea Penală Internaională (CPI) a emis, în martie 2023, un mandat de arestare a lui Vladimir Putin, pe care-l acuză de crima de război a deportării unor copii din zone de război din Ucraina către Rusia.
Sursa foto: X/Humanitarian Research Lab (HRL) at YSPH