Gospodinele se pregătesc deja pentru prepararea conservelor de iarnă. Rețeta autentică de roșii la borcan o poți prepara și tu. Este important să alegi roșiile potrivite, deoarece multe pot deveni prea moi sau pot dezvolta semne de putrezire în timpul conservării. De aceea, este important să alegi roșii sănătoase, bine coapte și suficient de tari pentru a rezista procesului de conservare.
Ingrediente
Iată lista de ingredient pentru 5 borcane de 640 ml de conservă de roșii întregi. Această rețetă de roșii la borcan se prepară fără sare sau conservanți, pentru păstrarea gustului roșiilor de vară.
Ca și ustensile, vei folosi:
La început, roșiile se vor spăla bine, pentru a elimina orice urmă de praf sau murdărie. Apoi, se crestează rpșiile cu un cuțit la capătul mai țuguiat. Se pune apoi apa la fiert într-o oală largă, iar când apa dă în clocot, se cufundă roșiile întregi în ea. Se lasă roșiile să se opărească pentru 10-20 de secunde în apa fierbinte, apoi se scot cu o spumieră într-un castron plin cu apă rece. Se scot imediat din apa rece și se decojesc.
O altă procedură importantă este și sterilizarea borcanelor. Procesul este asemănător sterilizării borcanelor cu dulceață. După sterilizare, se îndeasă în fiecare borcan cât mai multe roșii întregi, fără pieliță. Se pune apoi o oală cu apă la fiert, cam 300 ml pentru fiecare borcan, și se lasă să clocotească 2-3 minute. Cu un polonic, se toarnă apă fierbinte în fiecare borcan, având grijă ca ele să fie așezate pe o tavă metalică, care să preia șocul termic.
Se adaugă apoi în fiecare borcan câte 2 lingurițe de suc de lămâie proaspăt stors, apoi se înfiletează capacele. Zeama de lămâie menține culoarea frumoasă și deschisă a roșiilor în timpul conservării. Apa fiartă trebuie să fie până la un centimentru sub baza borcanului.
După înfiletarea capacelor, se așterne o cârpă de bucătărie pe fundul unei cratițe încăpătoare, după care se pun borcanele pe cârpă și se toarnă apă rece până la 3/4 din înălțimea lor. Totodată, deasupra borcanelor se așază o a doua cârpă umezită. Se pune cratița la foc mic și se așteaptă până ce apa din cratiță începe să clocotească. Din acel moment, se cronometrează 60 de miunute. Se stinge apoi focul și se dă cratița la o parte. Acum, borcanele se acoperă inedita cu un prosop curat și se lasă să se răcorească încet.
Autorul recomandă:
Rețetă de tocăniță de roșii pentru iarnă. Cele 9 ingrediente care îi vor oferi un gust autentic