Proiectul centrului de mari arși de la Spitalul de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București înregistrează o întârziere de aproape un an din cauza blocajelor birocratice și a accesului dificil la șantier, afirmă Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete.
În urma unei vizite la șantier, sâmbătă, ministrul a anunțat că a cerut antreprenorilor să accelereze lucrările prin prelungirea programului de lucru până la ora 23:00 pentru a recupera decalajele.
Referitor la situația centrelor de mari arși la nivel național, Rogobete a explicat că la preluarea mandatului în 2022, când a ajuns la Ministerul Sănătății secretar de stat, a găsit trei proiecte complet blocate pentru perioada 2022-2023, pe care a reușit să le deblocheze prin finalizarea licitațiilor și semnarea contractelor de construcție.
Centrul de la Timișoara este cel mai avansat – structura și eliportul sunt finalizate, urmând amenajările interioare, iar predarea este estimată pentru sfârșitul anului sau începutul lui 2026. La Târgu-Mureș lucrările au ajuns la etajul trei, în timp ce la București șantierul a depășit parterul.
Reamintim că aceste centre au fost planificate după tragedia de la Colectiv din 2015, când sistemul medical românesc s-a confruntat cu lipsa infrastructurii specializate pentru tratarea victimelor cu arsuri grave.
Alexandru Rogobete, ministrul Sănătății, anunță măsuri drastice împotriva medicilor care nu își respectă programul complet la spitalele de stat. În loc să lucreze opt ore, mulți medici pleacă la ora 12:00-13:00 pentru a presta servicii la clinici private. Măsura extremă poate ajunge până la desfacerea contractului de muncă pentru medicii care nu își respectă programul.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, nu se opune ca medicii să aibă două joburi, dar insistă că aceștia trebuie să își termine mai întâi programul la spitalul public. Pentru a controla această situație, vor fi crescute instrumentele administrative ale managerilor și șefilor de secție.
În paralel, ministerul a trimis de vineri controale în teritoriu pentru a verifica abuzurile la concediile medicale. O echipă de experți formată din manageri de spital, reprezentanți ai universităților și ai CNAS lucrează la modificări legislative pentru a reduce aceste fenomene.
Sursă foto: Andreea Alexandru /MEDIAFAX FOTO
CITIȚI ȘI: