Revoluția lui Adi de la doi

Revoluția lui Adi de la doi
Publicat: 19/12/2013, 11:57
Actualizat: 29/07/2014, 22:34

În decembrie 1989, blocul nostru și-a dat din plin tributul lui de sânge. Adi de la etajul doi s-a dus în centru să vadă Revoluția și a murit împușcat. Azi șade pe aleea eroilor, străjuit de clădirile impozante ale Poștei, Teatrului municipal și Prefecturii din Brașov.

Adi de la doi a murit ca un prost. Dacă ar fi stat ca ceilalți acasă azi ar fi avut 31 de ani și ar fi fost… Ce ar fi fost? Ce s-ar fi ales de el? Adi – nebunul vesel, bătăușul simpatic, portarul-atacant al echipei noastre de fotbal și rișcar redutabil. Ar fi plecat pe vas, ca Cipanu de la patru? Ar fi emigrat în Canada, ca Măgduța de la parter, sau naiba știe unde în America de Sud, ca Cioară de la cinci? Ar fi filmat nunți în Florida, precum Cristi de la zece? S-ar fi mutat la dracu-n praznic, dincolo de linia ferată, în cartierul Tractorul, ca Sică de la scara C? Sau ar fi ajuns instructor auto, ca Ciobi de la unu, care, de bună seamă mai patriot decât noi, a rămas acasă? Ar fi rezistat el în lumea asta sau și-ar fi luat câmpii, aruncându-se-n gol de pe marginea balconului, ca Florinel de la opt?

Dacă ar fi trăit, Adi n-ar fi citit ce a scris azi despre el Florin de la patru. Lucrurile astea nu l-ar fi interesat. Presa, politica, alegerile l-ar fi lăsat rece. Nu și-ar fi exercitat niciodată dreptul fundamental, pentru că a învățat din primele zile de școală, când îl scoteau la careu pentru indisciplină, că nimeni n-o să facă nimic pentru el. Și-atunci, de ce să se deranjeze să le dea votul? Nu l-ai fi prins azi pe la vreun simpozion despre Revoluție. Ar fi rămas cu gura căscată auzindu-l pe Ion Iliescu spunând că Revoluția „a produs schimbări structurale, fundamentale, care au dat o nouă fizionomie societății românești” și apoi ar fi șters-o, cum făcea pe vremuri când tovarășa începea la fel ședința cu pionierii. Căci îl făcuseră și pe el pionier, că așa trebuia, dar în seria a doua. Dacă Adi ar mai fi trăit, nu s-ar fi opintit să înțeleagă nici măcar idealul pentru care au spus ei că și-a dat viața. Condamnarea comunismului i s-ar fi părut o chestiune neimportantă, în fond îl condamnaserăm noi destul în fața blocului, când spuneam bancuri cu Ceașcă și cu Leana sau când îi pictam mustață lu” Toa”șu în manualul de română. N-ar fi avut nevoie de Institutul Revoluției Române, nici de Raportul Tismăneanu, nici de conducători și politicieni și, tare mi-e, că nici măcar de România. Nu l-ar fi interesat, pentru că asta nu era lumea lui, era lumea lor și lumea lor n-avea nicio legătură cu blocul nostru.

Adevărul de la Revoluție. Este o sintagmă golită de orice conținut, pe care o tot auzim în gura acelorași fruntași politici pe care Istoria i-a ales în zilele lui 21-22, acum 18 ani. Să-i lăsăm pe revoluționarii cu certificat și cu privilegii cu Adevărul lor. Ce mai pot spune în plus Ion Iliescu, Claudiu Iordache, Petre Roman sau Cazimir Ionescu?! Nu e de mirare că simpozionul ținut ieri de Institutul Revoluției Române n-a reușit, nici de această dată, să-i strângă pe participanți în jurul aceluiași mare și fără de tăgadă Adevăr.

Vă invit, în schimb, să ne povestim mai jos adevărurile noastre, micile adevăruri despre Revoluție. Să retrăim o istorie mică, la firul ierbii, despre ultimele zile din comunism. În fond, pe Adi nu cred că l-ar fi interesat neapărat cine-a tras în noi, Armata sau Securitatea, ci cum naiba s-a rătăcit glonțul ăla taman în plămânul lui?!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Ce pește e indicat în ziua de Florii. Recomandare pentru cei care au postit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?