Ultimul rol al președintelui Băsescu

Ultimul rol al președintelui Băsescu
Publicat: 05/07/2012, 16:09
Actualizat: 29/07/2014, 23:59

A venit, a vorbit, a plecat! Dar mai întâi, l-a ascultat pe Toni Greblă citind lungul rechizitoriu al suspendării și împiedicându-se, constant, la rostirea cuvintelor mai lungi, precum „constituționalitate”. Singur, transpirând la o margine de bancă, în fața unei majorități parlamentare ostile, autolegitimate drept „vocea poporului” după victoria în alegerile locale din 10 iunie, președintele Traian Băsescu lăsa impresia unui om înfrânt. Nimic mai fals! A dovedit că este pregătit de confruntare, intrând direct în campania pentru referendum printr-un discurs de zece minute, în care a concentrat temele și direcțiile de atac din următoarele 30 de zile.

Din nenumăratele roluri pe care le-a interpretat în mandatele sale, dl Băsescu l-a ales pe acela de apărător al instituțiilor statului de drept, pentru a-l juca, de această dată, în fața poporului. A intrat bine în pielea personajului, adresându-se „cu respect” Parlamentului pe care, altădată, îl saluta din mers și supunându-se procedurii democratice a invalidării, în care – a subliniat el – crede și pe care legislativul are dreptul s-o inițieze. Apoi, a trecut, scurt, la ofensivă, arătând că USL vrea să-l înlăture pentru a-și putea subordona instituțiile statului și justiția. Și-a permis chiar, din postura de ocrotitor al acestora, să spulbere iluziile adversarilor, spunându-le, cu o familiaritate ironică: „Dragii mei, nu puteți să întoarceți justiția la gradul de supunere din perioada 2000-2004!”. Reîntoarcerea la partidul-stat și la aservirea justiției din vremea regimului Năstase sunt cărțile electorale pe care mizează președintele Băsescu. Și, de această dată, cel identificat la originea tuturor relelor, primește atuuri puternice chiar de la inamici. Asaltul furibund al USL asupra instituțiilor, din ultimele săptămâni, i-a furnizat președintelui nu doar muniție, ci și posibilitatea de a-și reface imaginea, el luându-și din nou poza omului politic experimentat, rațional și înțelept, în care, din păcate, n-a stat niciodată prea mult. În mod paradoxal, tocmai cel supus suspendării a apărut cel mai calm și mai puțin preocupat de putere, iar, dacă perechea Antonescu-Ponta continuă să-și dea în stambă, Traian Băsescu va deveni, până în ziua votului, un personaj pozitiv. Prin intervenția sa din Parlament, le-a comunicat, cu aroganță, liderilor USL să nu-l subestimeze.

Și, totuși, siguranța de sine a președintelui se clatină undeva. Pentru prima dată de când este supus votului, n-a mai afirmat răspicat că va câștiga. „S-ar putea”, a spus el în câteva rânduri, introducând o nuanță dubitativă. Așadar, dl Băsescu nu mai e sigur de popor și îi este teamă că, oricât de bine și-ar juca rolurile, nu-l va convinge că merită să-și ducă până la capăt mandatul. Este posibilul final al unui drum presărat cu aroganța și accentele batjocoritoare din toate declarațiile pe care le-a rostit și i le-a reamintit deputatul Greblă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Sedus și jefuit de iubita româncă. Metoda prin care o femeia în vârstă de 47...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
S-a decis plata a 500 LEI. Banii intră în cont: Așa cum Guvernul a promis
Netflix pregătește marea surpriză. Mai sunt câteva ore
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×