50 de ani de ÎNCHISOARE pentru o familie de români care a exploatat și umilit 10 compatrioți, în Spania

Publicat: 14 03. 2024, 16:47
50 de ani de închisoare pentru o familie de români care a exploatat și umilit 10 compatrioți, în Spania

Curtea Supremă din Spania a confirmat o pedeapsă de 50 de ani închisoare pentru o familie de români care a exploatat și umilit 10 compatrioți.

Cuplul de români și cei doi copii ai lor au ținut în condiții deplorabile victimele, inclusiv o minoră însărcinată și cu handicap, în două case din Spania.

Victimelor li s-au promis câte 25 de euro pentru fiecare sac de cartofi pe care l-ar fi adunat, dar acestea nu au primit niciun ban pentru munca prestată. Ba mai mult, le-a obligat să caute hrană la gunoi și le-a umilit spunându-le „păduchi” sau „porci”, scrie Diario de Sevilla.

50 de ani de închisoare pentru o familie de români care a exploatat și umilit 10 compatrioți, în Spania

Ar putea ieși din închisoare în 15 ani

Instanța Supremă a confirmat pedeapsa de 50 de ani de închisoare pe care Curtea Superioară de Justiție din Andaluzia (TSJA) a stabilit-o pentru patru cetățeni români aparținând aceleiași familii (un cuplu căsătorit și cei doi copii ai acestora) care timp de un an și jumătate au exploatat și au denigrat 10 compatrioți în localitatea spaniolă Sanlúcar la Mayor.

Acolo au fost cazați în două case ocupate ilegal și au fost ținuți în condiții deplorabile. Printre victime se numără o minoră însărcinată și fratele ei, ambii cu dizabilități mintale moderate. În orice caz, toți cei condamnați vor fi în închisoare pe o perioadă de maximum 15 ani, notează publicația spaniolă.

Despăgubiri de 100.000 de euro pentru victime

Pe lângă condamnările la închisoare, românii sunt buni de plată: trebuie să achite victimelor despăgubiri în valoarea de 100.000 de euro.

Potrivit anchetatorilor, familia condamnată a profitat de situația vulnerabilă a compatrioților lor, impunându-le condiții de trai și de muncă inumane.

„Călăii” i-au maltratat verbal și au exercitat un control strict asupra lor, obligându-i să lucreze ore lungi fără pauze adecvate și fără compensații financiare juste, conform Știri Diaspora.

Ancheta a scos la iveală că victimele nu aveau acces la documentele lor personale și că erau împiedicate să comunice cu lumea exterioară, fiind astfel izolate și subjugate de inculpați. Condițiile de muncă și de trai în care erau ținuți erau atât de insuportabile încât unii dintre ei erau nevoiți să caute hrană în tomberoanele de gunoi.
În final, intervenția autorităților spaniole a dus la eliberarea victimelor și la tragerea la răspundere a familiei care i-a exploatat și umilit. Deși decizia Curții Supreme de confirmare a pedepsei este un pas important către justiție, acest caz subliniază necesitatea continuării eforturilor pentru combaterea traficului de persoane și a exploatării umane în întreaga lume.