A murit Ion Bugan, celebrul disident din anii ’80. A scris pe tabloul cu Nicolae Ceușescu „Călăule, nu te vrem conducător!”

Publicat: 12 11. 2022, 12:13
Ion Bugan. Sursă foto: Puterea.ro

Ion Bugan, românul care a protestat împotriva regimului Ceaușescu în anii ’80, a murit, pe 9 noiembrie, în Belmont, Michigan, SUA, la vârsta de 86 de ani. Originar din Tecuci, Bugan a fost condamnat de trei ori pentru propaganda anticomunistă.

Povestea celebrului disident a ajuns în atenția presei internaționale în 1983, când protestul său a fost blocat în Piața Universității, apoi în perioada post-comunistă, când una dintre fiicele sale și-a publicat memoriile.

Pe 10 martie 1983, Bugan a plecat din Tecuci, unde locuia, spre București, pregătit de manifestare. Și-a montat pe autoturismul personal, o Dacia 1300 cu număr de Galați , un mare tablou îndoliat al lui Nicolae Ceaușescu pe care a scris „Călăule, nu te vrem conducător!„, însoțit de două pancarte cu mesaje care solicitau judecarea acestuia pentru crime şi pentru dezastrul economic al țării, precum şi respectarea drepturilor omului în România, potrivit publicației locale Viața Liberă.

Trupele speciale ale Securității comuniste nu l-au putut opri la timp, din cauza traficului foarte aglomerat, în timp ce mulţi trecători îl aplaudau, iar parte dintre șoferii aflaţi în trafic s-au alăturat protestului, aprinzând farurile şi claxonând încontinuu.

Cum a ajuns cunoscut în toată Europa

A doua zi, ziarele din toată Europa aveau pe prima pagină ştirea despre protestul lui Ion Bugan.

Tribunalul Militar București l-a condamnat la zece ani de închisoare, fiind încarcerat la Aiud timp de cinci ani, după care a beneficiat de o amnistie generală.

„Când am fost întrebat de ce staționez acolo, eu am motivat că am venit din provincie să ridic un mort de la spitalul Mina Minovici și să-l transport acasa; când au auzit de mort au întors spatele și au plecat; după plecarea lor, întru-un minut au fost fixate pancardele și am ieșit prin pasajul a două blocuri în Bulevardul 1848 și m-am îndreptat spre sensul giratoriu din Piața Libertății (în prezent Piața Unirii, n.r.) în direcția Intercontinental; din acel moment, circulația a stopat, oamenii citeau lozincile îngroziți, nimeni nu îndrăznise până atuci să facă așa ceva împotriva dictaturii comuniste!”, povestea Bugan pentru ProcesulComunimului.ro.

După ce a fost eliberat, în 1988, a cerut azil politic la Ambasada SUA, care i-a fost acordat, iar Securitatea românească i-a aprobat plecarea din ţară, împreună cu familia. În noiembrie 1989, a ajuns în Michigan, unde s-a stabilit şi a obţinut cetăţenia americană.