VIDEO | De ce nu a vrut Elena Ceaușescu stație de metrou la Romană. Misterul celui mai îngust peron, dezlegat de inginerul ales de dictator să construiască metroul (EXCLUSIV)

Publicat: 30/04/2021, 12:00

Istoria metroului bucureșteam începe undeva la 1900, cu Dimitrie Leonida, însă ideea a fost pusă în practică abia în anii ’70, odată cu Nicolae Ceaușescu. Dorința dictatorului era de a avea un metrou românesc sută la sută , „fără ruși și americani”, povestește Octavian Udriște, fostul director al Metrorex, într-un interviu pentru GÂNDUL.

Octavian Udriște, singurul feroviar în viață dintre cei cinci ingineri aleși de Nicolae Ceaușescu să ducă la bun sfârșit planul său, își amintește cum s-a ajuns la situația ca stația de la Piața Romană să fie mai îngustă decât celelalte stații.

Totul a pornit de la Elena Ceaușescu, care nu voia stații de metrou decât în zonele industriale.

Elena Ceaușescu nu a vrut metrou la Romană

Când s-a prezentat proiectul stației de metrou de la Romană ”la săliță” (camera din clădirea Comitetului Central unde veneau Nicolae și Elena Ceaușescu și câțiva membri ai Guvernului), soția dictatorului a vrut să știe ce obiective industriale sunt în zonă.

Cei de acolo i-au spus că nu este zonă industrială, însă este ASE-ul. Când a auzit de studenți … «Studenții? Au făcut burtă, să meargă pe jos! Fără stație la Romană! Să meargă pe jos!» 

Octavian Udriște

Nicolae Ceaușescu nu a intervenit și nimeni altcineva nu a avut curajul să o contrazică. După o vreme, s-a decis totuși construcția stației de la Piața Romană, dar ea este ”o rușine”.

”Au făcut însă o mare greșeală atunci când au construit-o. Spre exemplu, pereții mulați, așa se numesc, trebuiau să-i lase la lățimea respectivă, cu peroanele normale, dar ei, de frică, i-au făcut la nivel de casetă, de tunel. Când s-a primit indicația să se facă totuși stația, peronul s-a făcut, evident, pe partea cealaltă”, deslușește Octavian Udriște misterul peronului îngust din stația Piața Romană.

Motivul pentru care Nicolae Ceaușescu nu a vrut metrou în Drumul Taberei

Metroul trebuia să fie construit din Drumul Taberei până în Balta Albă, însă Nicolae Ceaușescu l-a mutat, din creion, în Militari.

”Se spune că motivul ar fi fost că nu era ctitoria lui, pentru că respectivul cartier a fost făcut pe timpul lui Gheorghiu Dej”, adaugă Octavian Udriște.

Nicolae Ceaușescu a intervenit și în proiectul Magistralei I , Republica – Crângași, care trebuia să se oprească la Gara de Nord și de acolo să se facă o altă stație, de unde să plece trenurile spre Grivița, Titulescu, spre Pantelimon.

”Ceaușescu a zis clar că doar o singură stație, cum două, trenul să meargă în continuare. «O singură stație, că eu am fost cu mașina și pe jos și am luat-o pe Polizu, și se poate», spunea el. De aceea, la Gara de Nord, noi avem dedesubt o stație umplută cu pământ unde scârție vagoanele, pentru că nu am putut construi sub clădiri din cauza terenului nisipos și al pânzei freatice”, povestește Octavian Udriște.

Metroul s-a făcut pe sub strada Polizu, unde este o curbă de 90 metri, ”care scârțâie, pentru că este prea strâmtă și nici nu au vrut să pună ungătoare”, mai spune Udriște.

Citește și:

VIDEO INTERVIU | Povestea necunoscută a metroului bucureștean, spusă de inginerul ales de Ceaușescu să-l construiască: „La Gara de Nord avem o altă stație dedesubt umplută cu pământ”

VIDEO | Mărturia directorului care a reușit să scoată tarabele de la metrou, nu și chioșcurile: „Mi s-a zis să fac ca Rădoi, că este an electoral”

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă