Agențiile de evaluare financiară retrogradează ratingul Rusiei la categoria „junk”

Publicat: 04 03. 2022, 02:19
Sursa foto: Shutterstock

Agenția de rating financiar S&P Global Ratings a coborât joi ratingul Rusiei la „CCC-” și a avertizat că îl poate retrograda în continuare, deoarece sancțiunile asupra țării cresc riscul de nerambursare a datoriei.

„Conflictul militar dintre Rusia și Ucraina a declanșat o nouă rundă de sancțiuni guvernamentale din partea țărilor G7, inclusiv a celor care vizează rezervele valutare ale Băncii Centrale a Rusiei”, care au reprezentat până acum un atu privind puterea financiară a țării, a declarat agenția într-un comunicat de presă.

Agenţiile de evaluare financiară Fitch şi Moody’s au retrogradat miercuri cu şase trepte ratingul Rusiei, la categoria „junk” (nerecomandat pentru investiţii) Sancţiunile occidentale sporesc incertitudinile privind capacitatea ţării de a-şi rambursa datoriile şi slăbesc economia, potrivit agențiilor de rating.

Pieţele financiare din Rusia s-au confruntat cu turbulenţe semnificative din cauza evenimentelor din această săptămână, după ce forţele militare ruse au lansat o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei – terestră, aeriană şi navală – cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de Al Doilea Război Mondial. Atacul a determinat Occidentul să impună sancţiuni dure Moscovei.

Occidentul a impus sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei

Una dintre cele mai grele lovituri aplicate Rusiei și sectorului său energetic a fost dată de Germania. Cabinetul cancelarului Olaf Scholz a decis să suspende autorizarea gazoductului Nord Stream 2, o măsură cerută de Statele Unite și unele state membre ale Uniunii Europene de ani de zile.

SUA și UE au convenit excluderea mai multor bănci rusești din sistemul internațional de plăți interbancare SWIFT, o măsură cu repercusiuni imediate asupra sistemului bancar rusesc.

UE a decis, de asemenea, să interzică și „vânzarea, livrarea, transferul sau exportul de bancnote euro către Rusia sau trimiterea acestora către orice persoană fizică și juridică, organizație sau organisme de stat ruse, inclusiv guvernului și Băncii Centrale a Rusiei, pentru utilizare în Rusia”.
Uniunea Europeană a închis spațiului său aerian pentru toate avioanele rusești, măsură luată și de Marea Britanie și Statele Unite.
Marea Britanie a închis porturilor sale pentru navele rusești, o măsură luată și de Canada, care  va interzice toate importurile de țiței din Rusia. Statele occidentale au impus pentru prima dată sancțiuni împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a unor alți oficiali de la Kremlin precum ministrul apărării Serghei Șoigu sau ministrul de externe Serghei Lavrov. Sancțiunile au produs deja un exod al companiilor occidentale din Rusia.