Ajutorul de șomaj în 2023 – cum se calculează și ce acte sunt necesare

Publicat: 07 05. 2023, 11:47
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Indemnizaţia de şomaj reprezintă o compensaţie parţială a veniturilor, atât pentru persoanele care-și pierd locul de muncă, cât și pentru absolvenții instituţiilor de învăţământ care nu și-au putut găsi un loc de muncă.

Există mai multe tipuri de șomaj, în funcție cauzele care îl determină precum șomaj voluntar, șomaj involuntar, structural, tehnologic, sezonier, intermitent sau fricțional.

În baza Indicatorului social de referință, șomajul în România a crescut de la 1 martie 2023 și a ajuns la 598 de lei. Indicatorul social de referință este unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează indemnizațiile de șomaj din bugetul asigurărilor acordate pentru protecția persoanelor care pot munci și își caută un loc de muncă.

Începând cu 2022, ISR se modifică în fiecare an la 1 martie și este actualizat cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, anunțată de Institutul Național de Statistică.

În ianuarie 2023, în România era o rată a șomajului de 5,6%, potrivit INS.

De precizat este că persoanele care beneficiază de șomaj pot pierde indemnizația dacă refuză un loc de muncă oferit de ANOFM/AJOFM.

Ajutorul de șomaj în 2023 – ce acte sunt necesare

Pentru a primi ajutorul de șomaj în 2023, sunt necesare mai multe acte care vor fi depuse la ANOFM – Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Acte necesare pentru șomaj:

  • Cerere;
  • Actul de identitate, în original;
  • Actele de studii și de calificare, în original și în copie;
  • Adeverință medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricții medicale;
  • Acte eliberate de organele financiare teritoriale, din care să rezulte că persoana nu realizează venituri sau că realizează, din activități autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă în vigoare. (ISR = 598 de lei de lei).
  • Carnetul de muncă în original și copie și adeverința de la ultimul loc de muncă – acest document trebuie să conțină informații despre perioada în care ai lucrat la ultimul loc de muncă, salariul tău și motivele pentru care ai fost concediat sau ai demisionat (valabil pentru persoanele care au muncit anterior).
  • Dosar plic.

Absolvenții instituţiilor de învățământ care nu au reușit ca în 60 de zile de la absolvire să își găsească de muncă în domeniu mai au nevoie și de următoarele documente:

  • Actul de absolvire a formei de învățământ în original și copie;
  • Adeverință eliberată de furnizorul de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, prin care se certifică data înregistrării persoanei în evidențele proprii, în cazul în care persoana s-a înregistrat în vederea medierii pentru încadrare în muncă la un furnizor de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, acreditat sau notificat conform legii.

Cum se calculează indemnizația de șomaj în 2023

Valoarea indemnizației de șomaj depinde de ISR – Indicele Social de Referință și stagiul de cotizare, astfel: 75% din valoarea ISR (adică 375 de lei), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an; 75% din valoarea ISR, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea (asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare) unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare:

  • 3%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani;
  • 5%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani;
  • 7%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani;
  • 10%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.