Alianţa Maghiară din Transilvania contestă rezultatele recensământului din 2022. „Un genocid tăcut”

Publicat: 03 01. 2023, 12:33
Alianţa Maghiară din Transilvania contestă rezultatele recensământului din 2022. „Un genocid tăcut” / Sursa FOTO: banatulazi.ro

Autoritățile române sunt acuzate, voalat, ce-i drept, de epurare etnică, iar atacul, unul nu surprinzător, vine din partea Alianței Maghiare din Transilvania.

Într-un comentariu făcut pe marginea rezultatelor recensământului populației, din 2022, AMT vorbește despre „un genocid tăcut” care ar avea loc în Ardeal.

AMT, cu jalba-n proțap la Budapesta

Potrivit primelor rezultate parțiale ale ultimului recensământ, populaţia maghiară din Transilvania a scăzut substanțial. Pentru Alianţa Maghiară, datele sunt edificatoare și arată „gravitatea situației”.

Astfel, un comunicat de presă trimis agenției maghiare MTI aduce acuzații grave autorităților române pentru declinul demografic din rândul populației maghiare.

Faţă de ultimul recensământ (din 2011), numărul maghiarilor care trăiesc în România a scăzut cu 225.000. În prezent, ar fi puțin peste un milion de etnici maghiari în țară. Aceste cifre (preliminare) pot fi, însă, interpretate și altfel – în doar 10 ani, comunitatea maghiară din Transilvania a pierdut o cincime din populaţie!

„Pentru a înţelege mai bine gravitatea situaţiei, scăderea populaţiei este aproximativ la fel de mare ca şi când ar fi dispărut întreaga populaţie maghiară din judeţul Harghita, unde trăiesc cei mai mulţi etnici maghiari” – Alianţa Maghiară din Transilvania

Alianţa Maghiară din Transilvania s-a format prin fuziunea formațiunilor Partidul Popular Maghiar şi Partidul Civic Maghiar.

În opinia conducerii AMT, amploarea declinului populației maghiare exprimă „eficienţa genocidului tăcut împotriva maghiarilor pe timp de pace” care are loc în România.

Declin demografic constant al etnicilor maghiari

Declinul demografic al etnicilor maghiari este, totuși, unul constant, fapt remarcat și de AMT. În ultimele trei decenii, populația maghiară din România a scăzut în total cu peste 620.000 de persoane (faţă de primul recensământ, din 1992).

„Acest lucru înseamnă că în trei decenii am pierdut aproape 40% din membrii comunităţii noastre”, arată AMT.

Alianța Maghiarilor din Transilvania atrage atenția că, în ritmul actual, dacă nu se schimbă nimic, etnicii maghiari vor ajunge – încă din acest secol! – la sfârşitul istoriei lor în Ardeal.

„Nu poate exista niciun câştig politic sau interes de partid care să permită ca rezultatul recensământului să fie prezentat ca un succes parţial şi facem apel la toţi factorii politici maghiari să-şi pună propriile interese de comunicare, cel puţin în această chestiune, în spatele interesului comunitar” – Alianța Maghiarilor din Transilvania