Alimente pe care să nu le mai CONGELEZI niciodată. Ce se întâmplă când le decongelezi
Deși este indicat să reducem risipa alimentară, există o serie de produse pe care nu ar trebui să le congelezi vreodată, întrucât nu toate alimentele reacționează bine la temperaturi de până la -18 grade C, conform eatingwell.
„Orice poate fi congelat, dar calitatea anumitor alimente se va deteriora,” a spus Jonathan Deutsch, doctor în științe și profesor la Universitatea Drexel, precum și director al Drexel Food Lab.
Ce se întâmplă, de fapt? Apa se dilată atunci când este înghețată, iar la nivelul celular procesul duce la ruperea pereților celulari și la o schimbare a texturii. Acesta este și motivul pentru care unele alimente dezghețate par moi sau par apoase, conform G4food.
Și chiar dacă folosești o ambalare corectă, alimentele de mai jos ar putea pune probleme la congelare și dezghețare.
Salata verde
„După congelare, pereții celulari rupți vor transforma o frunză crocantă de salată într-una moale și translucidă,” a explicat Deutsch.
Cu toate că nu este recomandat să congelezi salata iceberg sau romaine, există și excepții de la această regulă. Spre exemplu, verdețuri ca mangoldul, spanacul și kale pot fi congelate, dar este necesară o metodă corectă. Ele pot fi folosite dacă ai poftă de un smoothie verde.
Sosuri sau gravy
Dacă acestea au fost îngroșate cu amidon, cum ar fi amidonul de porumb, Deutsch a spus că pot deveni apoase. Congelarea slăbește legătura dintre amidon și umiditatea absorbită, făcând sosurile să fie mult mai subțiri.
Budincă
Dacă ai preparate acasă o budincă și ai folosit amidon pentru îngroșare, te vei confrunta cu aceeași problemă ca și la sosuri.
Supe cu smântână
Deși supele se congelează foarte bine, orice aliment care conține lactate riscă să se coaguleze sau să se separe. Pentru a obține rezultate bune, evită să congelezi supe care conțin lactate. Ar fi de preferat să adaugi lactatele după ce ai dezghețat supa.
Pește fără grăsime
Fără grăsimea care să acționeze ca un isolator, peștele poate deveni prea apos, a spus Chef Frank Proto. Peștele rămas se poate folosi pentru a completa o salată sau pentru a-l transforma într-un dip.
Paste sau orez gătit
Astfel de amidonuri pot fi confelate, însă Proto spune că nu e ideal. Atunci când se dezgheață, iar pereții celulari se rup, vor părea fierte și fără gust. Dar avem multe moduri delicioase de a folosi orezul sau pastele rămase, precum o frittata de spaghete.
Albușuri gătite
Cu toate că ouăle crude se congelează foarte bine, cele gătite pot devein cauciucate, din cauza lipsei de grăsime (gălbenuș). Dacă vrei să congelezi ouă, optează pentru rețete care conțin oul întreg.
Maioneză sau dressinguri pe bază de maioneză
Dacă vrei să pui aceste preparate la congelator, trebuie să știi că emulsiile din maioneză se vor separa, iar grăsimea se va separa de celelalte ingrediente.
CITEȘTE ȘI: