ALIMENTELE care pot fi consumate  în cele 7 zile până la Lăsata Secului, în Săptămâna Albă

Publicat: 10 03. 2024, 17:42
FOTO - ARHIVĂ: Alexandra Pandrea

Preoţii au rânduit ceea ce se cheamă Săptămâna Albă, adică cele şapte zile până la Lăsata Secului, în care credincioşii se obişnuiesc, treptat, să renunţe la hrana de dulce.

Înainte de începerea Postului Mare sau „al Păresimilor”, Biserica a rânduit o perioadă de trecere numită în popor săptămâna albă, a brânzei ori a untului.

În această perioadă nu se mai consumă carne, iar în zilele de miercuri și vineri se face dezlegare la ouă, lapte, brânză şi peşte.

De asemenea „Săptămâna Albă reprezintă și un sens profund pedagogic, aceste dezlegări fiind și o pregătire fizică sau trupească a creştinilor pentru postul care va veni.

Albul acestor alimente simbolizează haina luminoasă a postului care urmează să fie început, transmite Doxologia.ro.

În calendarul bisericesc, Lăsatul Secului are două etape care conduc treptat către Postul Sfintelor Paște: Duminica Înfricoșatei Judecăți (10 martie) – când se lasă sec de carne și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (17 martie) – când se lasă sec de brânză.

După această săptămână, adică pe 18 martie, începe Postul Paștelui 2024. Acesta se va termina pe 4 mai, Paștele Ortodox fiind sărbătorit pe 5 mai.

FOTO – ARHIVĂ: Alexandra Pandrea/Gândul