Alimentele, tot mai scumpe. Cât a ajuns să coste un kilogram de ceapă în Piața Obor din București

Publicat: 16 12. 2022, 23:22

Alimentele devin tot mai scumpe, atât în supermarketurile din România, cât și în piețe, iar drept dovadă stau și imaginile publicate zilele acestea de către Asociația pentru Protecția Consumatorilor.

Asociația a publicat, pe pagina sa de Facebook, mai multe fotografii cu prețurile practicate de comercianții din Piața Obor din Capitală.

Spre exemplu, un producător de cartofi din județul Covasna vindea cartofii roșii cu 2,7 lei per kilogram, în contextul în care la ceilalți vânzători prețul era de 4 lei/kg.

Sursa foto: Facebook/Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania

Ceapa a devenit aproape un lux pentru mulți români, în contextul în care prețul per kilogram a ajuns chiar și la 6 lei.

Sursa foto: Facebook/Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania

Scumpiri s-au înregistrat și la alte produse alimentare, precum carnea de porc, fasolea, uleiul sau orezul. Spre exemplu, în magazine, potrivit aceleiași surse, un kilogram de mușchiuleț de porc costă 40 de lei, kilogramul de orez costă 15,49 lei, kilogramul de făină costă 7,99 lei, cel de zahăr 5,99 lei, kilogramul de fasole a ajuns 16,99 lei, iar un litru de ulei de floarea-soarelui a ajuns aproape 17 lei.

Un cozonac a ajuns să coste 40 de lei

Desertul care nu lipsește de pe masa românilor în prag de sărbători, cozonacul, s-a scumpit cu 15-20% față de anul trecut.

În momentul de față, un cozonac cu nucă și cacao a ajuns să coste 40 de lei, dar desigur, există și la prețuri mai mari, depinde de preferințele fiecăruia.

„Noi am scumpit cu cinci lei cozonacul, ceea ce nu e de ajuns, dar încercăm să supravieţuim să susţinem această problemă. Undeva la 13-15% din preţ a trebuit să ridicăm în sus. Să pierdem cât mai puţin ca să putem să plătim salariile”, spune Ovidu Candreianu, administrator de brutărie.

În ultima perioadă și cartofii, făină sau brânza s-au scumpit, dar și carnea care, comparativ cu anul trecut, anul acesta costă cu 16% mai mult.

„Comparativ cu anul trecut, carnea de lucru care era 34 de lei este 38, a crescut din cauza scumpirilor cerealelor, curentului, cam tot s-a scumpit. Multă lume s-a mutat de la piese care sunt mai scumpe de exemplu pulpa la piese din partea din faţă care sunt şi cu 10 lei mai ieftine” , a declarat Marius Vivaţă, măcelar.