ANSVSA, despre toxiinfecţia alimentară din Harghita: „Şi angajaţii restaurantului se simt rău. S-au prelevat probe de ouă, maioneză şi peşte”

Publicat: 24 02. 2025, 14:14

ANSVSA a anunţat, luni, că a intervenit în cazul suspiciunii de toxiinfecţie alimentară de la un restaurant din localitatea harghiteană Băile Homorod, după ce trei familii care au mâncat în localul respectiv s-au simţit rău şi au ajuns la spital. În urma verificărilor, inspectorii au prelevat probe de ouă, maioneză şi peşte şi au extins controalele la trei unităţi furnizoare de materie primă.

„Conform notificării primite prin intermediul serviciului 112, trei familii din Bucureşti, însoţite de trei copii, au luat masa la Restaurantul Lobogo din Băile Homorod. La scurt timp după ce au părăsit locaţia şi au început călătoria de întoarcere spre Bucureşti, membrii celor trei familii au început să se simtă rău, fiind nevoiţi să oprească într-o unitate spitalicească din judeţul Braşov. În urma evaluării medicale, aceştia au fost diagnosticaţi cu simptome de toxiinfecţie alimentară”, a informat, luni, ANSVSA.

Potrivit sursei citate, ulterior, în cursul serii de duminică, o altă familie cazată la pensiune a prezentat şi ea simptome de toxiinfecţie alimentară, fiind necesară intervenţia medicilor.

În urma investigaţiilor, inspectorii DSVSA Harghita au dat o amendă de 17.000 de lei şi au emis Ordonanţă de Suspendare a Activităţii pentru restaurantul implicat.

Totodată, au fost recoltate probe de ouă, maioneză şi peşte de la locaţie pentru a fi analizate în laborator.

Ce au găsit inspectorii ANPC la Restaurantul Lobogo

În urma acțiunii de control efectuată la Restaurantul Lobogo din Homorod Băi – jud. Harghita, s-au constatat următoarele neconformități:

  1. Depozitare necorespunzătoare a preparatelor culinare finite, nerespectarea temperaturii de păstrare – Anumite produse alimentare, precum : piureul de cartofi, cartofii la cuptor, tocănița de văcuță, mămăliga, gulașul, clătitele și prăjiturile, nu erau păstrate la temperaturile adecvate, punând astfel în pericol siguranța alimentară.
  2. Lipsa etichetelor cu elemente de identificare, nu se putea verifica trasabilitatea produselor – Nu toate produsele din unitate erau corect etichetate, ceea ce împiedică stabilirea originii și a circuitului acestora. Printre produsele fără etichetare corespunzătoare s-au identificat: șuncă, ciolan, carne de vită, ceafă de porc și păstrăv.
  3. Utilizarea instrumentarului neprofesional – S-au constatat deficiențe privind echipamentele utilizate în bucătărie, inclusiv utilizarea cuțitelor cu nituri, care nu respectă normele de igienă și siguranță.
  4. Condiții neigienice în blocul alimentar – În unitate existau coșuri de gunoi fără capac, ceea ce reprezintă un risc pentru menținerea unui mediu igienic adecvat.
  5. Lipsa afișării informațiilor obligatorii – Nu erau afișate substanțele cu potențial alergen, conform prevederilor legislației în vigoare (Regulamentul 1169/2011), precum și valorile nutriționale ale produselor.

Ca urmare a acestor deficiențe, s-a dispus suspendarea temporară a prestării serviciilor până la remedierea tuturor neconformităților identificate. Au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare de 30.000 lei.