Atenție! Alimentele care se strică rapid pe caniculă. Te pot îmbolnăvi grav!

Publicat: 18 07. 2023, 12:00

Atenție! În perioadele cu temperaturi extreme, alimentele se deteriorează mult mai rapid decât în mod normal. Mai mult decât atât, dacă le vei consuma după ce acestea au stat la căldură, riști să te îmbolnăvești grav!

Care sunt alimentele care se strică rapid pe caniculă

Așadar, anumite alimente se depreciază rapid, atunci când sunt ținute în soare și căldură.Cașcavalul cu procent ridicat de grăsime, prăjiturile cu cremă, untul, mâncarea cu sos de smântână, salata cu legume apoase, mâncărurile cu sos de roșii, carnea, etc. Aproape că nu există aliment care să nu se deterioreze rapid atunci când stă la căldură.

Potrivit specialiștilor, legumele cu multă apă, precum roșiile și castraveții, se alterează imediat, în cazul în care nu sunt intacte. Mai mult, termenul de valabilitate pentru mâncărurile calde scade la o treime atunci când este caniculă.

Problema se pune atunci când ești în vacanță și iei la tine tot felul de sanvișuri și băuturi. Specialiștii spun că acestea ar trebui păstrate numai într-o ladă frigorifică!

”Perioada de transport să fie cât mai scurtă. Bacteriile patogene se dezvoltă foarte bine, și chiar dacă noi nu ne dăm seama că microbiologic ele sunt contaminate, dezvoltăm toxiinfecții alimentare care încep cu probleme digestive, cu greață, cu vomă, cu dureri de cap, și care pot fi din ce în ce mai grave. Produsele pe care le luăm, să le păstrăm într-o ladă frigorifică”, a explicat Denisa Duță, expert în Chimie Alimentară.

De asemenea, Gabriel Mustățea, șeful Laboratorului de ambalaje ICA, spune că apa nu trebuie să fie păstrată la temperaturi ridicate și expusă la lumina solară. ”Nu este recomandat ca apa să fie depozitată, păstrată la temperaturi ridicate și expusă la lumină. În niciun caz să depășească 40 de grade”, a explicat  Gabriel Mustățea.

Pericolul vine din sticlele de plastic! În fabricarea peturilor se adaugă Stibiu sau Antimoniu, iar atunci când pet-ul, umplut cu un lichid, este expus la căldură, Stibiul din ambalaj migrează către lichidul din interior. Acest compus este toxic pentru organism, chiar și atunci când este consumat în cantități mici, relatează stirileprotv.ro.

Foto: Pexels.com