Atenție la detalii administrative atunci când cauți apartamente de cumpărat în București

Publicat: 28 06. 2021, 10:49
Atenție la detalii administrative, când cauți apartamente de cumpărat în București

Sunt destui cei care caută apartamente de cumpărat în București. Numai că tentația de a te muta cât mai repede în casa visurilor tale te poate face să pierzi din vedere anumite detalii. Este foarte important să cunoști regulile asociației de proprietari, dar să și verifici exactitatea anunțurilor.

Piața de imobiliare este plină de anunțuri de tot felul. Numai că în acestea nu sunt menționate și „defectele” imobilelor scoase la vânzare. Așa se face că – pentru cei care caută apartamente de cumpărat în București și nu numai – doar o vizită „de recunoaștere” poate scoate la iveală asemenea detalii.

Și ai putea avea surpriza să afli, potrivit legislației în vigoare, că ai de-a face cu apartamente ipotecate de asociațiile de proprietari, în urma restanțelor la întreținere. Ca să nu mai punem la socoteală și celelalte neplăceri cauzate de restanțieri, precum întreruperea apei sau a furnizării de gaze. Sau mai poți constata lipsa informațiilor despre performanța energetică a imobilului.

Restanțele la întreținere te pot lăsa fără casă

Locatarii ar putea avea doar 20 de zile să plătească datoriile la bloc. Spre deosebire de 30, cum e acum. De asemenea, termenul de la care vor avea de plătit și penalități de întârziere ar putea să fie scurtat. Aceste posibile modificări sunt propuse într-un proiect legislativ prin care se urmărește modificarea substanțială a Legii asociaților de proprietari nr. 196/2018. Însă acesta e termenul minim după care pot fi aplicate astfel de penalități. Iar Legea asociațiilor permite și un termen extins, chiar și de 40 de zile, pentru achitarea datoriilor. Pe de altă parte, cuantumul penalităților nu poate depăși 0,2% pe zi de întârziere.

Spre exemplu, un proprietar cu datorii mai vechi de 3 luni, care depășesc 3.000 de lei, poate rămâne fără casă.

Căci legea prevede ca președintele sau administratorul să le treacă în cartea funciară a datornicului. Asta înseamnă că, până nu își achită datoriile, proprietarul nu își poate vinde apartamentul. Printre documentele necesare vânzării se numără actele de cadastru, intabularea și extrasul de carte funciară.

Performanța energetică, la vedere

O altă hibă a anunțurilor care vizează tranzacții imobiliare este aceea că se ascund detalii importante referitoare la imobile. Este și motivul pentru care, potrivit legislației în vigoare, se amendează lipsa informațiilor despre performanța energetică.

Legea privind performanța energetică a clădirilor stabilește că, pentru anunțuri imobiliare de vânzare ori de închiriere, este obligatorie introducerea informațiilor privind indicatorii de performanță ai clădirii.

Este valabil pentru apartamente, case sau spații de birouri. Iar cei care trebuie să facă acest lucru sunt investitorii, proprietarii sau administratorii clădirilor care publică anunțuri imobiliare de acest tip.

Amenzi pentru anunțuri incomplete

Sancțiunile pentru cei care nu respectă regula înseamnă amenzi ce pot ajunge până la 2500 lei. Obligația de a include în anunțuri imobiliare informații despre eficiența energetică a clădirii este prevăzută de Legea nr. 372/2005.

Dar sancțiunile se aplică de la intrarea în vigoare a Legii nr. 101/2020.

  • Sancțiunile se aplică investitorului, proprietarului sau administratorului spațiului sau apartamentului și constau în amenzi cuprinse între 1.250 și 2.500 de lei.
  • Sancțiunea se aplică și agenților imobiliari ori agențiilor de publicitate imobiliară care nu respectă această obligație.

Care sunt indicatorii de performanță

Indicatorii de performanță energetică vizați de această obligație sunt:

  • clasa energetică
  • consumul total specific de energie primară
  • indicele de emisii echivalent CO2
  • consum total specific de energie din surse regenerabile

Potrivit Legii 372/2005, performanța energetică a unei clădiri reflectă consumul de energie necesar pentru încălzirea sau răcirea spațiului, generarea de apă caldă menajeră, ventilare, iluminat integrat ori pentru alte sisteme tehnice ale clădirii.

O unitate de clădire poate fi un apartament, un etaj sau doar o zonă cu birouri, ce poate fi închiriată sau vândută separat de restul clădirii.

Sunt necesare și alte dotări

Legea 101/2020 a introdus, pe lângă amenzile pentru nepublicarea în anunțuri imobiliare a detaliilor privind eficiența energetică, și obligația dotării clădirilor cu sisteme de autoreglare.

Acestea sunt menite să regleze distinct temperatura și calitatea aerului interior. În plus, există și obligativitatea montării în clădirile rezidențiale și nerezidențiale sisteme destinate reîncărcării vehiculelor electrice.

Legea mai impune și o nouă obligație pentru cei care auditează clădirile din punct de vedere energetic. Mai exact, trebuie să transmită autorităților informații energetice relevante despre clădirile pe care le verifică.