Atenție la ce mâncăruri consumați în post! O gustare poate avea și 50 de E-uri

Publicat: 15 11. 2022, 11:43
Actualizat: 15 11. 2022, 11:44
Mâncare de post / OCTAV GANEA / MEDIFAX FOTO

Marți începe Postul Crăciunului, perioadă cu o deosebită importanță și însemnătate pentru creștini. Atenție, însă, pentru ce preparate optați pentru a înlocui lactatele și carnea. Este posibil ca alternativa la regimul carnivor să vă aducă în farfurie nu mai puțin de 50 de E-uri.

Consumatorii care aleg să prepare o gustare de post cu pâine, pate vegetal, margarină, halva, un suc tip ceai sau lapte de soia și o gumă de mestecat, vor consuma instant până la 50 de E-uri. De pildă, pâinea conține până la 4 E-uri, pateul vegetal ajunge până la 13 E-uri, margarina atinge până la 6 E-uri, halvaua are până la 3 E-uri, un suc tip ceai atinge până la 8 E-uri, un lapte de soia are până la 5 E-uri, iar o gumă de mestecat ajunge până la 11 E-uri, conform InfoCons.

„Având în vedere că acum oamenii vor căuta alternative pentru a înlocui produsele consumate în mod uzual cu unele de post, InfoCons vine în sprijinul acestora cu informații despre numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare, proveninența ingredientului principal etc. din produsele ce vor fi consumate cu preponderență în Post. Cu ajutorul Aplicației Gratuite InfoCons consumatorii află numărul total de E-uri din gustarea de post”, conform unui anunț al InfoCons.

Cei mai des întâlniți aditivi alimentari

Mai mult decât atât, consumatorii au posibilitatea de a salva produsele pe care vor să le utilizeze pentru gustarea de post (în cazul prezentat: pâine, pate de post, margarină, halva, suc tip ceai, gumă de mestecat) pentru a afla printr-o simplă bifare a acestora din lista de produse salvate care este numărul total de E-uri și de câte ori se repetă acestea în gustarea de post.

Pentru gustarea de post formată din pâine, pate de post, margarină, halva, suc tip ceai, lapte de soia și gumă de mestecat, cei mai des întâlniți aditivi alimentari (E-uri) sunt:

  • Acid Ascorbic (E300) – Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, regăsit în mod natural în majoritatea fructelor şi legumelor
  • Acid Citric (E330) – Acidul citric este utilizat în industria alimentară deoarece conferă produselor un gust plăcut de acid. Este foarte solubil în apă, prin urmare poate fi adăugat si in sucuri, dulciuri, bomboane, jeleuri și fructe congelate. Utilizarea acidului citric este o necesitate pentru clarificarea enzimatică a sucurilor, pentru împiedicarea zaharisirii mierii de albine.