Aurul pierdut al lui Hitler și un tablou inestimabil, „vânate” de căutătorii de comori. Scrisoarea unui nazist i-a pus pe jar!

Publicat: 09 11. 2022, 13:41
Actualizat: 09 11. 2022, 13:47

Experții care caută aurul pierdut al lui Adolf Hitler, în valoare de 200 milioane lire sterline, în ruinele unui castel din Polonia, au declarat că urmașii unor naziști au transmis o scrisoare despre o presupusă comoară pierdută, redactată de un ofițer SS.

Echipa Silesian Bridge Foundation a declarat că un fragment din scrisoarea deteriorată ar putea rezolva misterul din spatele uneia din cele mai valoroase piesă de artă, pierdută în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Scrisoarea, redactată de un ofițer SS, face referire la o pictură din secolul 16, „Potretul unui tânăr”, realizată de italianul Raffaello Sanzio da Urbino.

Lucrarea a fost confiscată de ofițerii Gestapo, după invazia Poloniei de către Germania, în 1939.

Experții au primit scrisoarea de la urmașii unor naziști și doresc să obțină o „despăgubire” pentru crimele comise de Germania nazistă în timpul războiului.

Scrisoarea a fost redactată de același ofițer SS care a scris un jurnal, în care detalia 11 locuri, unde ar fi fost ascunsă o comoară inestimabilă: aur în valoare de 200 milioane de lire sterline.

Tabloul inestimabil, în mâinile unui călău nazist

Ofițerul SS scrie despre pictura din secolul 16, care a ajuns în mâinile unui călău nazist, pe nume Hans Frank, șeful guvernului care ocupa Polonia.

Pictura, alături de alte obiecte neprețuite, a fost agățată pe peretele castelului Wawel din Cracovia, pe care Frank l-a confiscat și l-a transformat în locuința sa pe timp de război.

Este ultimul loc în care a fost văzută pictura, evaluată la 86 milioane de lire sterline.

Scrisoarea de 5 pagini în limba germană, redactată de ofițerul nazist supranumit „Michaelis”, ar putea elucida misterul dispariției picturii.

Într-o scrisoare din 1947, adresată unui prieten, Michaelis a scris că a ascuns tabloul alături de alte lucruri de valoare.

Acesta a menționat un individ pe nume Karl Hanke, ultimul Reichsfuhrer SS după ce Heinrich Himmler a fost arestat în aprilie 1944.

În scrisoare, Michaelis a precizat: „Da, Hanke avea dreptate, cutiile conțineau obiecte culturale din Cracovia. Printre ele, tabloul „Portretul unui tânăr”, de Raffael, cu timbre vechi pe spate, semnat 1514”.

Ofițerul nazist, care ar fi folosit un pseudonim, a adăugat: „Tabloul ar fi fost în colecția Flamming, la un moment dat. Acolo ar fi fost și alte tablouri, de Rembrandt, Autoportret și Rubens, Potretul unei doamne.

Acum trebuie să găsesc mai multe locuri de ascuns, pentru că prietenul meu, Otto, nu va ști niciodată de aceste lucruri”.

Nu se știe exact unde a ascuns ofițerul SS tabloul, dar Bart Zelaytys de la Silesian Bridge Foundation a declarat: „E primul document scris care ne spune ce s-a întâmplat exact cu tabloul, după ce a dispărut din Cracovia. Găsirea acestui tablou ar fi cel mai important eveniment pentru lumea artei, de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”.

„Nu știm cine este Otto. Ar putea fi un fermier, la care Michaelis ar fi locuit. Era normal pentru ofițerii SS să se ascundă la țară, după război, pentru a evita să fie identificați în marile orașe și ulterior arestați de Aliați”.

Foto: Pixabay

Himmler visa la al Patrulea Reich

În perimetrul castelului din Polonia s-ar afla și „Aurul din Breslau”. Orașul Breslau – actualul Worclaw din Polonia – a fost unul din cele mai bogate pe vremea celui de-al Treilea Reich.

Sosirea iminentă a Armatei Roșii i-a determnat pe germani să ascundă tone de aur și alte valori.

Printre acestea, depozite bancare, din Reichsbank, precum și din băncile private ale Germaniei și depozitele civililor, pe măsură ce populația a fost sfătuită să depună aurul, banii și bijuteriile.

Potrivit legendei, comoara a fost adunată în clădirea poliției și pusă în cutii. Aceasta ar fi fost transportată sub pază SS de la Breslau, ajungând în munții Sudeți.

Urma aurului s-a pierdut și nu s-a mai auzit nimic despre comoară, de decenii întregi. Una din teorii este că a fost furat la ordinele lui Himmler, pentru a fi folosit la crearea celui de-al Patrulea Reich.

În același jurnal se vorbește și despre o comoară de 28 de tone, îngropată pe fundul unei fântâni, aflată la un alt castel din regiune.

Printre documentele istorice se numără o scrisoare a unui ofițer SS, von Stein, către una dintre femeile care au lucrat la palatul din Minkowskie, aceasta devenind ulterior iubita lui.

Inge a avut grijă de cuferele de comori?

„Dragă Inge, o să îndeplinesc misiunea, cu voia lui Dumnezeu. Unele transporturi au fost de succes. Restul de 48 de cufere din Reichsbank și cele ale familiei ți le încredințez ție.

Doar tu știi unde se află. Să te ajute Dumnezeu și să mă ajute și pe mine, să duc la bun sfârșit misiunea”.

Cele 11 zone identificate în jurnal s-ar afla în Silezia, teritoriu ocupat de naziști, în perioada războiului.

Un paragraf din 12 martie 1945 face referire la o comoară din palatul aflat la Minkowskie: „Au fost săpături în livada de portocali, o ascunzătoare sigură pentru cuferele și continerele livrate”.

„48 de cufere ale Reichsbank, în stare bună, au fost ascunse, acoperite cu pământ și deasupra lor au fost sădite plante”.

Inge era cea care trebuia să aibă grijă de comoara lui von Stein.

Roman Furmaniak, care conduce Silesian Foundation, a spus: „Era îndrăgostită de un ofițer chipeș în uniformă neagră SS. Erau ca niște zei. Nimeni nu credea că regiunea va fi ocupată de sovietici. A fost o perioadă de două luni, în 1945, când s-a ascuns în pădure de ruși. Dar când s-a întors, zona respectivă era intactă. Dacă ar fi săpat o groapă, ar fi luat ceea ce le trebuia și ar fi lăsat groapa descoperită. Am văzut asta de multe ori în Polonia, în acele vremuri”.

Foto: Pixabay

Pe urmele aurului nazist

Palatul din Minkowskie a fost construit în secolul 18, de către generalul prusac Friedrich Wilhelm von Seydlitz.

La sfârșitul războiului, regiunea a fost preluată de sovietici și întreaga populație germană a fost expulzată. Acolo au sosit apoi polonezii din Ucraina de Vest.

Pentru a-și pierde urma, Inge și-a schimbat aspectul fizic și s-a măritat cu un localnic, continuând să supravegheze comoara, până la moartea ei, 60 de ani mai târziu.

Palatul a fost folosit, în decursul deceniilor, ca sediul pentru Primărie, grădiniță și chiar cinematograf.

Acum, palatul se află într-o stare avansată de degradare și a fost preluat de fundația Silesian Bridge. În luna mai, vânătorii de comori au început să sape pentru a dezgropa 10 tone de aur nazist, cu precădere în zona livezii de portocali, într-un perimetru de 14 hectare.

Fundația speră să finalizeze această cercetare până la sfârșitul anului, scrie Daily Mail.