Austria, contrazisă de Frontex: Numărul crescut al migrantilor în 2022 este cauzat de „filiera balcanică”… adică prin Serbia, nu prin România

Publicat: 13 01. 2023, 17:14
Actualizat: 13 01. 2023, 17:19

Austria, care se opune aderării României la spațiul Schengen, primește o lovitură puternică prin publicarea unor informații europene oficiale. Astfel, FRONTEX – misiunea Uniunii Europene (UE) de supraveghere a frontierelor – raportează oficial că numărul crescut al migranților în 2022 este cauzat de „filiera balcanică”. Adică prin Serbia, nu prin România.

Numărul intrărilor ilegale în Uniunea Europeană a crescut în 2022 cu 64% comparativ cu anul precedent, ajungând la cel mai ridicat nivel de după 2016, a anunţat vineri agenţia europeană de supraveghere a frontierelor, Frontex, potrivit AFP.

Conform agenţiei, în 2022 au fost înregistrate 330.000 de întrări ilegale, dintre care 45% pe ruta Balcanilor de Vest. Numărul cetăţenilor sirieni vizaţi s-a dublat, ajungând la 94.000.

„Este al doilea an consecutiv cu o creştere puternică a numărului de intrări ilegale”, a precizat Frontex într-un comunicat, adăugând că sirienii, afganii şi tunisienii reprezintă împreună 47% dintre intrările ilegale din 2022.

Pe ruta Balcanilor de Vest, au fost înregistrate 145.600 persoane, o creştere cu 136% faţă de anul precedent. Pe ruta Mediteranei Centrale, a două cea mai folosită, numărul traversărilor a depăşit 100.000, adică o creştere de peste 50%. Aproximativ 10% dintre întrările ilegale au fost efectuate de femei, iar circa 9%, de minori.

Separat, aproape 13 milioane de refugiaţi ucraineni au intrat în UE, prin graniţele terestre, din Ucraina şi Republica Moldova începând cu 24 februarie, când a izbucnit războiul, şi până la finalul anului trecut. Acest număr nu a fost inclus în statistică Frontex privind întrările ilegale în UE.

În aceeaşi perioadă, zece milioane de cetăţeni ucraineni ar fi ieşit din UE prin aceleaşi secţiuni de frontieră.

Jurnalistul Antena 3 Radu Tudor susține – într-o postare pe blogul său – că, pe baza acestor date oficiale, România ar trebui să ceară Comisiei Europene să someze Austria să-și revizuiască votul negativ pentru aderarea României la spațiul Schengen, chiar în acest an.

FOTO – infografice: radu.tudor.ro