Autoritățile din România au actualizat lista statelor cu risc epidemiologic. A reintrat Bulgaria și au ieșit Elveția și Portugalia

Publicat: 05 03. 2021, 23:25
Actualizat: 05 03. 2021, 23:41
Sursa foto: Shutterstock

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a actualizat vineri, 5 martie, lista statelor și zonelor considerate ca fiind cu risc crescut epidemiologic.

În listă a reintrat Bulgaria și au ieșit Elveția și Portugalia, scrie Mediafax. Turcia și Grecia nu figurează pe lista galbenă, iar Germania, scoasă de pe listă la actualizarea precedentă, rămâne în zona „verde”. De asemenea, pe listă nu se regăsește Canada, țară unde sunt numeroși emigranți români.

Statele și zonele de risc epidemiologic din noua listă sunt: Cehia, San Marino, Muntenegru, Estonia, Seychelles, Insulele Turks si Caicos, Monaco, Israel, Bahrain, Slovacia, Serbia, Malta, Liban, Slovenia, Letonia, Albania, Iordania, Suedia, Saint Lucia, Andorra, Ungaria, Aruba, Emiratele Arabe Unite, Franța, Luxemburg, Republica Moldova, Palestina, Maldive, Olanda, Italia, Brazilia, Antigua si Barbuda, Puerto Rico, Polonia, Kuweit, Barbados, Austria, Peru, Belgia, Macedonia de Nord, Statele Unite ale Americii, Kosovo, Uruguay, Chile, Spania, Bulgaria, Cipru, Qatar, Lituania, Paraguay, Marea Britanie, Africa de Sud.

Lista țărilor pe care România le consideră în „zona galbenă” a fost modificată vineri seara de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea Institutului Național de Sănătate Publică. Pentru persoanele care sosesc în România din aceste țări, zone sau teritorii cu risc epidemiologic ridicat se instituie măsura carantinei pe durata a 14 zile.

Documentul nu precizează de când intră în vigoare noua listă galbenă, dar cel mai probabil va fi vorba de luni, 8 martie 2021, relatează Digi 24.

Țara care va primi, fără restricţii, turiști britanici vaccinați anti-Covid. De când intră în vigoare acordul

Autoritățile din Cipru au anunțat că vor permite, în anumite condiții, intrarea fără restricţii pentru turiştii britanici vaccinaţi anti-COVID-19, după data de 1 mai 2021.

Un acord similar a fost încheiat și cu Israelul, anul acesta, în luna februarie, pentru facilitarea călătoriilor fără carantină, relatează Agerpres.

În anul 2019, britanicii reprezentau aproximativ un sfert din sosirile internaţionale în Cipru, în timp ce Israelul era a treia sursă de turişti.

Totuși, acum, ministrul cipriot al Turismului, Savas Perdios, a ținut să precizeze că primirea fără restricţii a cetăţenilor britanici se va aplica numai în cazul celor care au primit şi a doua doză de vaccin cu cel puţin o săptămână înaintea călătoriei.

GÂNDUL LIVE. Alexandru Rafila, despre valul trei al pandemiei: Personalul medical este mai experimentat, dar DSP-urile încă au probleme

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a explicat în cadrul ediției de vineri, 5 martie, a emisiunii GÂNDUL LIVE, în ce stadiu se află România în prezent în contextul în care valul trei al pandemiei de coronavirus pare că a început deja.

Reprezentantul României la OMS a punctat faptul că personalul medical este mai experiment în prezent în ceea ce privește gestionarea cazurilor COVID-19, însă este și mai protejat dat fiind faptul că multe cadre medicale și asistenți s-au vaccinat împotriva bolii.