GÂNDUL LIVE. Alexandru Rafila, despre valul trei al pandemiei: Personalul medical este mai experimentat, dar DSP-urile încă au probleme – VIDEO

GÂNDUL LIVE. Alexandru Rafila, despre valul trei al pandemiei: Personalul medical este mai experimentat, dar DSP-urile încă au probleme - VIDEO
GÂNDUL LIVE. Alexandru Rafila, despre valul trei al pandemiei: Personalul medical este mai experimentat, dar DSP-urile încă au probleme
Publicat: 05/03/2021, 12:28
Actualizat: 05/03/2021, 13:25

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a explicat în cadrul ediției de vineri, 5 martie, a emisiunii GÂNDUL LIVE, în ce stadiu se află România în prezent în contextul în care valul trei al pandemiei de coronavirus pare că a început deja. 

Reprezentantul României la OMS a punctat faptul că personalul medical este mai experiment în prezent în ceea ce privește gestionarea cazurilor COVID-19, însă este și mai protejat dat fiind faptul că multe cadre medicale și asistenți s-au vaccinat împotriva bolii.

Alexandru Rafila: „Oamenii au nevoie de soluții, de asistență medicală”

„Al treilea val  ne găsește mai experimentați, în general personalul medical este mai experimentat, e și protejat în mai bună măsură prin vaccinare, cea mai mare parte a personalului medical a fost vaccinată. Oferă mai multă impetuozitate în a aborda problemele, pe de de-o parte. Lumea știe despre ce este vorba. Sunt însă încă puncte slabe și unde lucrurile nu sunt în regulă. Mă refer la intervenția în zona sănătății publice, unde din păcate, DSP-urile sunt inegale din punct de vedere al abordării acestor probleme, a anchetelor epidemiologice, al testării ș.a.m.d. Și în ceea ce privește capacitatea de asistență medicală, ați văzut că apar situații critice, nu datorate infecției cu noul coronavirus, ci de multe ori a condițiilor din spitalele românești și poate a unei lentori în ceea ce privește intervenția pentru că așteptăm ca lucrurile să nu se întâmple și nu luăm măsuri ca ele să nu se întâmple. (…) Oamenii au nevoie de soluții, de asistență medicală și au nevoie să își poată continua viața economică, socială”, a expplicat Alexandru Rafila.

Campania de vaccinare VS. răspândirea bolii

„Ne aflăm într-o competiție între viteza cu care ne vaccinăm și cea cu care boala se răspândește. Cu cât vaccinăm mai repede, cu atât răspândirea e mai redusă. Acum e importantă focalizarea vaccinării, în afară de persoanele cu comorbidități, cred că este importantă vaccinarea cadrelor didactice, să se încheie în cât mai scurt timp. (…) Funcționarea școlilor este un element vital în funcționarea societății și mai ales pentru sănătatea mintală și fizică a noilor generații”, a punctat specialistul la GÂNDUL LIVE.

Reprezentantul României la OMS: Anumite măsuri trebuie luate și în funcție de situația locală

„În ceea ce privește închiderea unor activități, ea poate fi luată în considerarea, dar ar trebui judecat de fiecare autoritate de sănătate publică în parte. Această judecată mecanicistă în care legi o incidență cumulată de o anumită măsură nu cred că este cel mai bun lucru. Pentru că în localități mai mici… dacă ai într-o localitatea mică un focar mare, dar într-o comunitate închisă, nu afectează viața localității respective și nici nu există un pericol de răspândire suplimentară. Acolo nu are rost aplicarea unei astfel de măsuri. Cred că ar trebui flexibilitate deciziile care să nu țină cont doar de incidența cumulată, ci și de situația locală. Sigur că dacă ai într-o localitate mai multe astfel de focare, atunci poți lua o astfel de măsură”, a explicat Alexandru Rafila.

Vaccinul anti-COVID-19 ar putea fi administrat periodic

„Odată cu emergența acestor noi tulpini, se intensifică și transmiterea mai ales că protecția din punct de vedere imunitar a persoanelor care au trecut prin boală sau care au fost vaccinate nu este atât de bună. Dacă în cazul tulpinii din Marea Britanie se pare vaccinurile sau trecerea prin boala sunt acoperitoare, în cazul tulpinilor emergente din Brazilia și din Africa de Sud, lucrurile nu sunt chiar așa de încurajatoare, așteptăm încă rezultatele unor studii efectuate asupra acestor cazuri de infecții. (…) Ne găsim într-o competiție între vaccinare și transmisibilitatea bolii, dar în viitor, apariția unor astfel de tulpini care nu sunt acoperite de vaccinurile anuale, trebuie să facă subiectul nu numai dezvoltării unui nou vaccin, ci și al strategiei de vaccinare la nivelul fiecărui stat, pentru că e posibil ca și pentru această boala, ca și pentru gripă, cel puțin pentru unele categorii de persoane, să fie necesară o vaccinare periodică. Nu știu dacă anuală, dar periodică cu siguranță”,  a mai precizat reprezentantul României la OMS.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Obligatoriu pentru toți șoferii din România. A intrat în vigoare astăzi, 18 Aprilie
Un oraș vrea ca ziua să se mărească. Se cer 26 de ore, în loc...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete