Av. Eliza Ene-Corbeanu, după DECIZIA Curții de Apel Ploiești: „Dacă ÎCCJ nu tranșează rapid și ferm această situație, precedentul creat e devastator”

Publicat: 24 04. 2025, 19:50
Actualizat: 24 04. 2025, 19:51
Fostul procuror Liviu Tudose scrisoare deschisă către Stelian Ion ministrul Justiţiei Graba de a desfiinţa SIIJ demonstrează că aveţi misiunea de a pune batista pe ţambalul abuzurilor
Fostul procuror Liviu Tudose, scrisoare deschisă către Stelian Ion, ministrul Justiţiei: „Graba de a desfiinţa SIIJ demonstrează că aveţi misiunea de a pune batista pe ţambalul abuzurilor”

Av. Eliza Ene-Corbeanu a comentat, într-o postare pe facebook, situația de la Curtea de Apel Ploiești, cu privire la decizia CCR, referitor la anularea alegerilor prezidențiale din primul tur, catalogând decizia ca „pe o interferență flagrantă în zona de competență exclusivă a Curții Constituționale.” Avocata a mai precizat că „este o acțiune care depășește competențele legale și sfidează Constituția.”

Avocata a concluzionat în legătură cu această situație că „BEC funcționează legal și își continuă activitatea, indiferent de suspendarea parțială a efectelor Hotărârii CCR nr. 32/2024.”

Curtea de Apel Ploiești a suspendat executarea hotărârii prin care Curtea Constitutională a României a anulat alegerile prezidențiale din decembrie 2024. În concret, judecătorul Alexandru Vasile a dispus joi, 24 aprilie 2025, suspendarea executării Hotărârii nr. 32 din 6 decembrie 2024, prin care Curtea Constituțională a României a anulat alegerile prezidențiale.

Decizia Curții de Apel Ploiești este cu drept de recurs în 5 zile de la pronunţare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Ploieşti.

„Efectul politic e deja instalat: haos instituțional, confuzie și alimentarea ideii că hotărârile CCR pot fi cenzurate”

„Suspendarea efectelor Hotărârii CCR nr. 32/2024 prin care s-au anulat alegerile prezidențiale din noiembrie 2024 și s-a dispus reluarea procesului electoral este nu doar problematică din punct de vedere juridic, ci și profund periculoasă pentru ordinea constituțională. În primul rând, CCR a acționat în limitele competenței sale prevăzute de art. 146 lit. f) din Constituție. Hotărârea sa, conform art. 147 alin. (4), este definitivă și obligatorie.

Să pretinzi că o instanță de contencios administrativ ar putea suspenda o asemenea hotărâre înseamnă să ignori cu bună știință ierarhia normelor și natura juridică a actelor Curții. Vorbim aici de o instanță care, sub pretextul controlului de legalitate, încalcă separația puterilor și se substituie unui for constituțional suprem. E o acțiune care depășește competențele legale și sfidează Constituția.

Mai grav este că hotărârea CCR nr. 32/2024 cuprinde două puncte esențiale: anularea procesului electoral (efect consumat și care nu mai poate fi suspendat ) și reluarea acestuia, cu efecte viitoare.
A suspenda „reluarea” procesului electoral înseamnă, de fapt, a bloca întregul mecanism democratic, lăsând autoritățile electorale într-o stare de incertitudine totală.
Și totuși, nu s-a cerut suspendarea Hotărârilor de Guvern care stabilesc data și calendarul alegerilor (de ex.OUG1/2025).

Practic, avem o suspendare parțială care generează un vid de reglementare și pune BEC-ul într-o poziție imposibilă. Da, suspendarea este executorie, dar recursul se judecă în 5 zile la Înalta Curte de Casație și Justiție. Însă până atunci, efectul politic e deja instalat: haos instituțional, confuzie și alimentarea ideii că hotărârile CCR pot fi cenzurate în instanțele ordinare.

Dacă ÎCCJ nu tranșează rapid și ferm această situație, precedentul creat e devastator. E un caz-școală de ce încrederea în justiție nu poate fi construită pe improvizații constituționale. Activitatea Biroului Electoral Central este reglementată clar prin OUG nr. 1/2025, care prevede atribuțiile, componența, finanțarea și competențele sale în organizarea alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025, fără ca acest act normativ să fi fost suspendat. În consecință, BEC funcționează legal și își continuă activitatea, indiferent de suspendarea parțială a efectelor Hotărârii CCR nr. 32/2024″, a explicat avocata.

Cine este judecătorul Curții de Apel Ploiești care a suspendat hotărârea CCR

Alexandru Vasile este judecător la secția de Contencios Administrativ și Fiscal din cadrul Curții de Apel Ploiești. Secția este condusă de judecătoarea Maria Stoicescu, potrivit informațiilor Hotnews.ro.

Acesta a fost judecător la Tribunalul Prahova, înainte de a ajunge la Curtea de Apel, iar între 2013 și 2017 a fost detașat la Ministerul Justiției.

 

Sursă foto: Gândul

 

CITIȚI ȘI:

Curtea de Apel Ploiești SUSPENDĂ decizia CCR prin care au fost anulate alegerile. Ce urmează