Avertismentul crunt al experților: Pământul ar putea ieși de pe orbita Soarelui și ar putea fi înghițit de o gaură neagră

Publicat: 04 09. 2022, 13:32
Actualizat: 04 09. 2022, 13:33
Sursa foto: Pexels

Pământul ar putea fi aruncat de pe orbita Soarelui și ar putea să se deplaseze în derivă până când, într-un final, ar putea fi absorbit de o gaură neagră, spun experții.

Matteo Ceriotti, inginer aerospațial și lector de inginerie a sistemelor spațiale la Universitatea din Glasgow, spune că un astfel de scenariu, deși foarte puțin probabil, nu este, totuși, imposibil.

„Pământul ar putea ieși de pe orbită prin acțiunea unui obiect masiv, care, zburând prin spațiul interstelar și intrând în sistemul nostru solar, ar trece aproape de Pământ”, spune acesta.

Specialistul spune că un astfel de eveniment ar putea să modifice orbita Pământului. „Dacă obiectul ar fi rapid, masiv și suficient de aproape, ar putea proiecta Pământul în afara sistemului solar”, explică Ceriotti.

Timothy Davis, profesor de fizică și astronomie la Universitatea Cardiff, spune și el că este posibil ca Pământul să poată fi scos din sistemul solar, însă are o teorie puțin diferită despre cum s-ar putea întâmpla acest lucru, potrivit Daily Star.

„Planetele, așa cum există acum, se află pe orbite stabile în jurul Soarelui. Cu toate acestea, dacă Soarele ar avea o interacțiune cu o altă stea, atunci gravitațiile acestor corpuri ar putea perturba orbitele și ar putea duce la împingerea Pământului în afara sistemului solar”, spune Davis.

Sursa foto: Pexels

Scenariile sunt, însă, foarte puțin probabile

Specialistul susține că acest scenariu este posibil, deși foarte puțin probabil.

„De exemplu, știm că steaua Gliese 710 ar urma să se apropie destul de mult, în termeni astronomici, de Soare în aproximativ un milion de ani, dar chiar și acest lucru este puțin probabil să perturbe planetele”, mai adaugă acesta.

Dacă ar ieși din sistemul solar, Pământul nu s-ar „descurca” foarte bine, crede Ceriotti.

„Pământul ar zbura în spațiul interstelar până când ar fi capturat sau înghițit de o altă stea sau de o gaură neagră”, spune el. Specialistul precizează că, oricum, acest lucru nu ar conta prea mult, deoarece viața ar fi, aproape sigur, dispărută de pe Terra în acel moment. Este puțin probabil ca Pământul să mai aibă atmosfera actuală. Clima Pământului este foarte delicată din cauza echilibrului fin al radiațiilor primite de la Soare și al energiei disipate în spațiu. Dacă aceasta ar varia, temperaturile s-ar schimba rapid și dramatic”, mai spune el.