BBC: Bucureștiul, cea mai periculoasă capitală europeană. Nu infracționalitatea este problema

Publicat: 06 02. 2021, 13:19
Actualizat: 06 02. 2021, 14:50
BBC: Bucureștiul, cea mai periculoasă capitală europeană. Nu infracționalitatea este problema. Sursa: MEDIAFAX FOTO

Jurnaliștii BBC au realizat un material în cadrul căruia au calificat capitala României ca fiind cea mai periculoasă capitală europeană.

Deși suntem obișnuiți să asociem cuvântul „periculos” cu infracționalitatea, BBC notează că în cazul Bucureștiului nu aceasta ar fi cea mai mare problemă.

Mai exact, jurnaliștii britanici susțin că viața unui bucureștean de rând este pusă în mod constant în pericol de starea precară a clădirilor din oraș, informează Adevărul.

Astfel, aceștia atrag atenția că multe dintre clădirile istorice din capitala României riscă să se dărâme în cazul unui cutremur serios.

BBC: Autoritățile cunosc situația, dar nu au luat nicio măsură până în prezent

Totodată, jurnaliștii de la BBC informează că multe dintre clădirile din București nu respectă legile și reglementările privind construcțiile, situația din acest punct de vedere fiind una de neimaginat și unică în rândul capitalelor europene.

BBC adaugă că, deși cunosc foarte bine situația clădirilor din București, autoritățile locale nu au făcut nimic pentru a rezolva problemele.

O altă problemă gravă este aceea că actele imobilelor cu probleme sunt falsificate în mod regulat, iar din acest motiv nici măcar nu se mai știe cu exactitate care sunt clădirile cele mai expuse.

Un cutremur puternic ar cauza prăbușirea multor clădiri și moartea a mii de oameni, dar asta nu pare să impresioneze prea mult autoritățile, notează BBC, care adaugă că niciuna dintre administrațiile din ultimii 31 de ani nu au dat importanța cuvenită acestei probleme.

„Bulinele roșii” nu au rezolvat problema

Britanicii reamintesc și de celebra „bulină roșie”, cu care au fost marcate multe dintre clădirile aflate în stare de degradare, însă de la marcarea acestora nu s-a întâmplat mai nimic.

Deși Bucureștiul și-a schimbat recent conducerea, nici noul primar general nu pare preocupat de această problemă, mai notează BBC.

Printre cele mai expuse imobile din Capitală se numără „căminele de nefamiliști”, amintesc jurnaliștii, care spun că acestea au fost construite în anii regimului comunist pentru a găzdui temporar muncitori aduși din mediul rural. după căderea comunismului, multe dintre aceste „cutii de chibrituri”, deteriorate tot mai mult de la an la an, au ajuns să servească drept cămine pentru familii întregi, mai adaugă BBC.