Belarus a trimis trupe în regiunile de frontieră ucrainene, susține Armata Ucrainei: „Amenințarea cu rachete rămâne”

Publicat: 02 05. 2022, 12:02
Actualizat: 02 05. 2022, 12:12
Președintele statului Belarus, Aleksandr Lukașenko / Sursa foto: Shutterstock

Unități din forțele armate ale Belarusului au fost identificate în regiunile de frontieră ucrainene Volyn și Polissya, a transmis Armata Ucrainei.

„Amenințarea cu rachete asupra infrastructurii militare și civile de pe teritoriul Republicii Belarus de către inamicul rus rămâne”, conform Armatei Ucrainei, citate de The Guardian.

Într-o postare pe Facebook, Statul Major al Forțelor Armate a mai arătat că forțele ucrainene au respins 10 atacuri rusești în regiunile Donețk și Lugansk, distrugând echipamente, inclusiv două tancuri, 17 sisteme de artilerie și 38 de vehicule blindate de luptă.

Președintele Belarusului, un aliat al lui Putin, apără invazia Kremlinului

Președintele bielorus, Alexander Lukașenko, a apărat cu tărie, de-a lungul timpului, acțiunile Rusiei în Ucraina, susținând că, dacă Moscova ar fi întârziat „doar puțin cu operațiunea militară, teritoriul rus ar fi suferit un atac zdrobitor la granițele sale”.

„Dacă cineva dorește să țipe că am mers unde nu trebuia, am început ceva ce nu trebuia, imaginați-vă ce s-ar fi întâmplat dacă ați fi întârziat cel puțin două săptămâni sau o lună”, a spus Lukașenko.

Nu există nicio dovadă că Ucraina ar fi avut de gând să atace Rusia. Încă de anul trecut, Rusia își strângea controlul militar în jurul Ucrainei, acumulând zeci de mii de soldați, precum și echipamente și artilerie, la ușa țării. Forțele rusești au desfășurat exerciții comune cu aliații lor din Belarus înainte de invazie.

Liderul din Belarus a continuat să acuze „Washingtonul, Bruxellesul și Londra” pentru că au provocat criza din Ucraina și a spus că sancțiunile economice împotriva Rusiei sunt „operațiuni psihologice” organizate de Marea Britanie. De asemenea, el a acuzat SUA că au instigat Polonia și țările baltice împotriva Moscovei.

„Istoria noastră recentă nu a cunoscut un moment atât de periculos în relația noastră cu Occidentul ca astăzi. … Unii dintre voi au spus că Războiul Rece s-a încheiat și că vom trăi într-o nouă eră civilizată, bazată pe înțelegere reciprocă și pe supremația dreptului internațional. Așa am crezut și noi, dar Occidentul nu a făcut-o. Nu ne-a distrus atunci, așa că a decis să înceapă acum”, a declarat el.

Urmărește cele mai noi informații din a 64-a zi a războiului din Ucraina pe GÂNDUL.RO