Război în Ucraina, ziua 68: Aproximativ 100 de persoane au fost evacuate din combinatul Azovstal. „Nu am văzut lumina soarelui de două luni”

Război în Ucraina, ziua 68: Aproximativ 100 de persoane au fost evacuate din combinatul Azovstal. „Nu am văzut lumina soarelui de două luni”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 02/05/2022, 15:00
Actualizat: 02/05/2022, 22:48

Aproximativ 100 de persoane au fost evacuate din combinatul Azovstal, din orașul Mariupol. Oamenii, care s-au adăpostit acolo timp de câteva săptămâni, urmează să ajungă luni în orașul Zaporizhzhia. O persoană evacuată din fabrică spune că nu a văzut lumina soarelui de două luni. Între timp, un oficial ucrainean spune că vor fi necesare încă cel puțin două eforturi de evacuare pentru a scoate pe toată lumea din oțelăria Azovstal. Președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, a condus o delegație la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski. Ea garantează sprijinul american „până când luptele se vor termina” și spune că Congresul va aproba rapid un ajutor de 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina. 


Citește și: Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul


Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 22:35 – Orașul Odesa, lovit de armata rusă cu rachete. În urma atacului, un copil de 13 ani a fost ucis și o adolescentă de 17 ani este grav rănită

Armata rusă a lovit cu rachete orașul Odesa, luni seară, a anunțat guvernatorul local al regiunii, Maxim Marcenko.

În urma atacului un copil de 13 ani a fost ucis, iar o adolescentă în vârstă de 17 ani a fost rănită grav, potrivit presei ucrainene.

UPDATE ora 21:30 – AUDIO | Unii soldații ruși vor să fugă de pe frontul din Ucraina, cu orice preț. „Rănește-te, fă ceva și pleacă de acolo!”

O înregistrare audio arată faptul că unii soldați ruși sunt disperați să plece de pe frontul din Ucraina, chiar cu prețul automutilării.

Unul dintre aceștia a fost înregistrat în timp ce vorbește cu o femeie, care pare a fi iubita sa, ce-l sfătuiește să se împuște în gleznă.

Discuția dintre cei doi a fost interceptată și publicată de către Serviciul de Securitate Ucrainean

UPDATE ora 21:25 – Sorin Grindeanu: „Nu cred că Rusia va ataca Republica Moldova. E o țară neutră. Probabil că se va concentra pe sudul Ucrainei”

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, luni, la Antena 3, că nu crede că Rusia va ataca Republica Moldova așa cum susține publicația britanică The Times.

El a afirmat că țara și-a trecut în Constituție că este neutră, însă acest „mic detaliu” nu s-a oprit pe Vladimir Putin să atace Ucraina, care își declarase neutralitatea.

UPDATE ora 21:15 –  Sorin Grindeanu, despre posibilitatea ca România să trimită arme în Ucraina: MApN va lua o decizie fundamentată. Decizia va fi luată scurt și fără a fi prea mult dezbătută”

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, luni, la Antena 3, că MApN va prezenta în CSAT o decizie fundamentată și corectă în ceea ce privește posibilitatea ca România să trimită arme în Ucraina. De asemenea, el spune că dacă se va lua o astfel de decizie va fi una scurtă și fără dezbateri.

Întrebat dacă România va livra arme Ucrainei, ministrul Transporturilor a afirmat: „Poziția primului-ministru este corectă. Această analiză pe care o va face Ministerul Apărării o va prezenta și în CSAT astfel încât decizia va fi fundamentată și corectă.

Tot timpul putem să avem declarații care dau bine, într-un anumit context dar care în câteva zile pot să fie negate de realitate. Sunt convins că Ministerul Apărării va da decizia corectă. Specialiștii trebuie să vorbească.

UPDATE ora 19:25 – Incidentele „misterioase” continuă în Rusia. O explozie la o fabrică militară de explozibili din regiunea Perm a ucis două persoane

Mai multe incidente care în care s-au înregistrat explozii „misterioase au fost raportate în Rusia în ultimele două săptămâni. Doi muncitori au fost uciși la o fabrică de explozibili din regiunea rusească Perm, la 1.000 de kilometri est de Moscova, au anunțat luni autoritățile locale.

„A avut loc un incendiu în jurul orei 20:00, pe 1 mai, la locul de producție a materialelor plastice din cadrul întreprinderii federale de stat Perm Power Plant”, a precizat într-un comunicat organul regional de supraveghere a muncii.

Un angajat a fost ucis pe loc, unul a murit la spital, iar o a treia victimă rămâne internată.

UPDATE ora 19:00 – Germania este pregătită pentru un embargo european asupra petrolului rusesc, afirmă ministrul german al Finanțelor

Doi miniștri de rang înalt din guvernul cancelarului Olaf Scholz au declarat că Germania ar fi pregătită să susțină o interdicție imediată a Uniunii Europene privind importurile de petrol rusesc și că cea mai mare economie europeană ar putea face față penuriei și creșterii prețurilor.

Comentariile ministrului de finanțe, Christian Lindner, și ale ministrului economiei, Robert Habeck, sunt cel mai recent semn că Scholz s-a îndepărtat de abordarea sa prudentă față de Rusia și este dispus să susțină sancțiuni împotriva Moscovei chiar dacă acestea au costuri economice acasă.

UPDATE ora 18:20 – Catastrofa se adâncește la Mariupol. Copiii au fost nevoiți să bea apă de ploaie din bălți, de sete

Situația la Mariupol este cu fiecare zi tot mai dezastruoasă. Regiunea se confruntă cu bombardamente zilnice, încă din primele zile ale războiului. Infrastructura, sursele de energie, căldură și apă potabilă sunt complet distruse.

Oamenii care sunt încă prinși în iadul din Mariupol sunt nevoiți să trăiască în cele mai grele condiții în subsolurile clădirilor distruse, fără medicamente, mâncare sau apă. Localnicii sunt nevoiți să colecteze apa de ploaie din bălți pentru a face câte ceva de mâncare.

UPDATE ora 18:10 – Ministerul Apărării de la Kiev: Două nave ruseşti de patrulare din clasa Raptor au fost distruse de o dronă ucraineană Bayraktar

Două nave ruseşti de patrulare din clasa Raptor au fost distruse, luni dimineaţa, în apropiere de Insula Şerpilor, în atacul unei drone ucrainene Bayraktar, potrivit comandantului Forţelor aeriene ucrainene, citat de Ministerul Apărării de la Kiev.

Mai mult, oficialii au postat o înregistrare video în care apare drona care a vizat una dintre navele de patrulare Raptor din apropierea insulei din Marea Neagră.

UPDATE ora 15:30 – „Fantoma din Kiev” este doar un mit. Forţele aeriene din Ucraina spun că legendarul pilot nu a existat niciodată

Ucraina admite că legendarul pilot „Fantoma din Kiev” este un mit. Pe rețelele de socializare, el a fost prezentat drept eroul care a doborât mai multe avioane rusești. Poveștile au început la doar câteva zile după invazia rusă și au circulat luni de zile, susținute chiar de conturi oficiale ucrainene.

Sursa foto: colaj New York Post
Sursa foto: colaj New York Post

UPDATE ora 14:40 – Eugen Tomac: Pe 9 mai va fi o defilare în stil sovietic, în care Vladimir Putin va încerca să prezinte deformat realitatea, susținând că a eliberat estul Ucrainei de naziști

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP, afirmă că, pe 9 mai, Vladimir Putin va încerca să prezinte deformat realitatea frontului din Ucraina și să spună că a reușit să elibereze de „naziștii ucraineni” estul acestei țări.

UPDATE ora 13:30 – Fondatorul uneia dintre cele mai mari bănci din Rusia, Oleg Tinkov, critică regimul lui Vladimir Putin: Mi-am dat seama că Rusia, ca țară, nu mai există

Fondatorul uneia dintre cele mai mari bănci din Rusia, Oleg Tinkov, a denunțat regimul lui Vladimir Putin despre care spune că „nu este rău așa cum a crezut până acum, ci catastrofal”.

UPDATE ora 12:40 – Numărul 1 al Armatei ruse, Valeri Gherasimov, ar fi fost rănit lângă Izium. 20 de ofiţeri ruşi ar fi fost ucişi – presa din Ucraina

Şeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Valeri Gherasimov, a fost rănit pe teritoriul Ucrainei, lângă Izium, regiunea Harkov.

Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 12:30 – Un spion rus s-a infiltrat în Statul Major al armatei Ucrainei, spune un consilier al lui Zelenski

Autorităţile de  securitate ucrainene au descoperit o reţea de agenţi ruşi care activau în Ucraina, printre care se numără şi un spion care s-a infiltrat în Statul Major al armatei, a avertizat un consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

UPDATE ora 12:12 – Belarus a trimis trupe în regiunile de frontieră ucrainene, susține Armata Ucrainei

Unități din forțele armate ale Belarusului au fost identificate în regiunile de frontieră ucrainene Volyn și Polissya, a transmis Armata Ucrainei.

„Amenințarea cu rachete asupra infrastructurii militare și civile de pe teritoriul Republicii Belarus de către inamicul rus rămâne”, conform Armatei Ucrainei, citate de The Guardian.

UPDATE ora 11:50 – Vladimir Putin va fi operat de cancer, în viitorul apropiat, scrie presa britanică

Vladimir Putin „va fi operat de cancer în viitorul apropiat” și urmează să „predea puterea fostului șef al KGB-ului, Nikolai Patrușev”, afirmă surse apropiate Kremlinului.

Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 11:00 – The Times: Rusia ar fi decis deja să atace Republica Moldova. Există „indicatori” că Moscova a realizat deja planurile de invazie

Rusia va încerca să deschidă un nou front împotriva Ucrainei din Moldova și are deja planul făcut în acest sens.

Conform unor surse militare ucrainene, citate de The Times, există un „număr de indicatori” care arată un atac în viitorul apropiat asupra fostului stat sovietic, care are doar 3.250 de soldați în armata sa. (Citește detalii aici…)

UPDATE ora 10:00 – Oficial SUA: Este doar o chestiune de timp până când președintele Biden va vizita Ucraina

„Este doar o chestiune de timp” până când președintele american Joe Biden va merge în vizită Ucraina, a afirmat președintele Comisiei de Informații a Camerei SUA, Adam Schiff, potrivit CNN, citat de Digi 24.

Adam Schiff a detaliat duminică discuția de aproximativ trei ore pe care delegația a avut-o duminică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a afirmat că este „doar o chestiune de timp” până când președintele SUA Joe Biden va vizita Ucraina.

„Trebuie să cred că o vizită prezidențială este luată în considerare, este doar o chestiune de cât de curând va fi fezabilă”, a spus Schiff pentru CNN.

Potrivit acestuia, Delegația Camerei a discutat despre prioritățile lui Zelenski pentru următoarea fază a războiului, care este concentrată în estul țării, după ce forțele ruse s-au retras din jurul capitalei.

Discuțiile au vizat și cererea lui Biden de acordare a unui pachet de sprijin de 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina, a mai spus Schiff.

UPDATE ora 09:42 – Rușii au deschis porțile centralei nucleare de la Zaporojie pentru jurnaliști: „Aici, totul este în regulă”

Jurnaliștii AFP scriu că au putut vizita centrala nucleară de la Zaporojie și au descris că o clădire administrativă este înnegrită de fum, dar cele ale reactoarelor par intacte. Zaporojie este cea mai mare din Ucraina şi Europa, iar ocuparea ei de către armata rusă în luna martie a stârnit îngrijorarea comunităţii internaţionale, în special după ce o clădire administrativă de lângă reactoare a fost lovită de o bombă în urmă cu mai multe săptămâni.

UPDATE ora 09:12 – Serghei Lavrov spune că Rusia nu caută să încheie războiul din Ucraina la 9 mai, atunci când este sărbătorită Ziua Victoriei

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, spune că Rusia nu caută să încheie „operațiunea specială din Ucraina” la data de 9 mai, atunci când este sărbătorită Ziua Victoriei.

Serghei Lavrov, despre războiul din Ucraina: „Totul se va încheia cu un tratat, dar vor exista condiții”
Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 08:22 – Prima doamnă a Americii, Jill Biden, vine în România săptămâna aceasta

Prima doamnă a Americii, Jill Biden, va veni în România în această săptămână, într-o misiune de susținere a familiilor ucrainene strămutate, forțate să fugă în urma invaziei Rusiei.

UPDATE ora 08:00 – Aproximativ 100 de persoane au fost evacuate din uzina Azovstal, din MariupolZeci de civili sunt așteptați să ajungă luni în Zaporizhzhia, după ce evacuările au fost în sfârșit posibile, din uzina Azovstal.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, duminică, că peste 100 de femei și copii au reușit să părăsească fabrica de metal Azovstal.

A fost nevoie de săptămâni de discuții și încercări de a scoate oamenii de acolo, a spus el. „Pentru prima dată au fost două zile de încetare reală a focului pe acest teritoriu”, a adăugat Zelenski.

El speră că luni ar putea fi făcute evacuări suplimentare.

Organizarea acestor coridoare de salvare a fost „foarte complexă”, a mai spus el.

Sursa foto: Profimedia
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului