Surse: Bucata de rachetă găsită pe o plajă din județul Constanța este de provenienţă rusească / Obiectul de artilerie va fi predat MApN

Publicat: 16 01. 2023, 11:07
Actualizat: 16 01. 2023, 11:27
Surse: Bucata de rachetă găsită pe o plajă din județul Constanța este de provenienţă rusească / Obiectul de artilerie va fi predat MApN / Sursa foto: ISU Dobrogea

O componentă a unei rachete, care ajută la propulsare, a fost scoasă la mal de valuri în zona Periboina – Săcele, județul Constanța. Surse consultate de GÂNDUL afirmă că aceasta este de proveniență rusească. Obiectul de artilerie va fi predat pentru expertiză Ministerului Apărării Naționale (MApN).

„În cursul serii de duminică, echipajul pirotehnic din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța a fost solicitată să intervină pentru ridicarea unui element presupus a fi de muniție, scos la mal de valuri, în zona Periboina – Săcele.

La fața locului, echipajul format din trei subofițeri și un ofițer a identificat obiectul ca fiind booster de rachetă. Acesta a fost ridicat și depozitat, iar, în cursul zilei de luni, 16.01.2023, va fi predat structurilor specializate din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Obiectul nu prezintă niciun pericol, fiind vorba despre componenta care propulsează racheta (motorul rachetei)”, conform unui comunicat al ISU Dobrogea.

Surse: Componenta rachetei găsită pe o plajă din județul Constanța este de proveniență rusească

Surse militare consultate de GÂNDUL arată că bucata din racheta antiaeriană găsită pe plajă de la Gură Portiței ar fi de origine rusească.

Rămășițele au fost ridicate de cei de la ISU de la fața locului și predate unei comisii de expertiză la MApN.

Din datele existente până la această oră, sursele susțin că aceste rămășițe provin din conflictul ruso-ucrainean, care se desfășoară la granița cu România. Din fericire, însă, este vorba doar o componentă care propulsează rachetele, nu este vorba de rachetă propriu zisă.

Urmează că MApN să examineze tehnic această componentă și să întocmească un raport amănunțit.

Ce nu trebuie să faceți atunci când găsiți obiecte de muniția

Persoanele care găsesc elemente de muniţie au obligaţia să apeleze numărul unic 112, să anunţe primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie.

De asemenea, în cazul descoperirii elementelor de muniţie sunt interzise:

  • ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;
  • comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
  • lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
  • introducerea muniţiilor în foc;
  • tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
  • folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
  • utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;
  • demontarea focoaselor sau a altor elemente componente.