Bulgaria cere clarificări de la Comisia Europeană cu privire la eliminarea controlului în porturile de pe Dunăre, după acordului parțial din Schengen

Publicat: 11 01. 2024, 10:41
Sursa foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Europarlamentarii bulgari Emil Radev și Andrei Novakov, membri ai GERB/PPE, au adresat o solicitare scrisă Comisiei Europene, solicitând clarificări cu privire la aplicarea acordului de admitere parțială și treptată a Bulgariei în Spațiul Schengen.

Europarlamentarii din țara vecină doresc să afle dacă frontierele fluviale și porturile intră sub incidența acestui acord, după ce documentele oficiale ale Uniunii Europene se referă la „eliminarea controlului la frontierele maritime și aeriene interne”.

Solicitarea vine în contextul unor semnale și întrebări ridicate de transportatorii bulgari, care se confruntă cu așteptări prelungite la cozi pentru legăturile de feribot cu România, în punctele Oriahovo – Bechet și Silistra – Călărași, conform informațiilor furnizate de GERB.

Europarlamentarul Andrei Novakov a subliniat că întrebarea ridicată de mediul de afaceri este justificată, având în vedere experiența transportatorilor care au suferit pierderi din cauza așteptărilor prelungite la punctele de control. El a adăugat că, după ani de așteptare, este logic ca afacerile să se întrebe dacă acordul privind admiterea parțială în Schengen acoperă toate frontierele de apă, atât maritime, cât și fluviale.

Europarlamentarul Emil Radev a menționat că admiterea deplină a Bulgariei în Spațiul Schengen rămâne o prioritate importantă pentru Sofia.

„Aderarea la Schengen şi cu frontierele terestre rămâne obiectivul nostru important, prin urmare, lupta nu se încheie cu admiterea parţială convenită, dar insistăm ca aceasta să fie interpretată şi implementată clar”, a declarat europarlamentarul bulgar Emil Radev.

Cei doi europarlamentari au argumentat că eliminarea controlului în porturile fluviale ar fi „o mișcare logică” în cadrul acordurilor pentru aderarea treptată a Bulgariei la Schengen și au solicitat Comisiei Europene să ofere clarificări înainte ca acordul să intre în vigoare, pe data de 31 martie a acestui an.