Când va fi implementat și în Capitală proiectul cărţii electronice de identitate şi al semnăturii electronice. Ministrul de Interne a făcut anunțul

Publicat: 03 11. 2022, 19:24
Actualizat: 03 11. 2022, 19:38
FOTO cu caracter ilustrativ - dgepmb.ro

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, joi, că peste 5.200 de cărţi electronice de identitate au fost emise, în cadrul proiectului-pilot derulat la Cluj-Napoca, iar anul viitor proiectul va fi implementat şi în Bucureşti, dar şi în alte mari oraşe din ţară. Anunțul a fost făcut în cadrul evenimentului „România Digitală – România Liberală”, organizat de PNL.

Potrivit acestuia, autorităţile vor ca, până în anul 2026, între 5 şi 8 milioane de cetăţeni să aibă deja carte de identitate electronică.

Ministrul a precizat că noua carte de identitate va permite posesorilor autentificarea în sistemele informatice ale instituţiilor publice sau private.

Astfel, va fi facilitat accesul cetăţenilor la multiple servicii electronice din diverse domenii, cu „efecte majore în simplificarea relaţiei cu autorităţile publice”.

„Este evident că transformarea digitală nu poate fi limitată la simpla eliberare a unui card de identitate, ci este imperativă crearea unui întreg ecosistem care să stimuleze adoptarea şi utilizarea cărţii electronice de identitate prin dezvoltarea serviciilor publice electronice şi a infrastructurii IT&C capabilă să livreze şi să susţină servicii în regim de înaltă disponibilitate, accesibilitate şi securitate”, a adăugat ministrul.

Bode a reamintit că există deja un proiect-pilot, implementat în municipiul Cluj-Napoca, în cadrul căruia au fost emise 5.287 de cărţi de identitate electronice, informează Agerpres.

„Până în vara anului viitor vom extinde la nivel naţional emitere cărţii electronice de identitate. Astfel, estimăm că la nivelul municipiului Bucureşti, în intervalul iunie-iulie anul viitor, vom avea implementat, vom începe să implementăm acest proiect, iar continuarea extinderii la nivelul marilor municipii se va realiza în a doua parte a anului 2023. Finanţare avem – 200 de milioane de euro – iar ţinta noastră este între 5 şi 8 milioane de cetăţeni care să deţină cartea electronică de identitate până la finalul anului 2026”, a mai spus ministrul de Interne, Lucian Bode.