Care sunt așteptările patronilor de restaurante odată cu intrarea în scenariul roșu? „E absurd să dai 45 de euro pe test ca să mănânci de 50 de lei”

Publicat: 23 09. 2021, 10:50
Codul QR se poate verifica printro aplicație descărcată pe telefon / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Noile reguli pentru prevenirea răspândirii COVID-19 îi pun în dificultate pe patronii de respaturante, care se așteaptă la scăderea numărului de clienți. Capitala a depășit pragul de 3 infectări la mia de locuitori, astfel că prezentarea certificatul verde COVID – care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală – va fi obligatoriu la intrarea în restaurante și alte spații publice, precum la cinema, la sala de sport și la petreceri. În sălile de jocuri de noroc intră doar cei vaccinați, iar la mall, confirm actualelor reglementări. accesul este liber.

Certificatul digital este obligatoriu pentru multe situații odată cu intrarea în scenariul roșu, respectiv după depășirea incidenței de 3 cazuri la mia de locuitori, astfel că bucureștenii o să depindă de certificatul verde atunci când ies în oraș și este obligatoriu și pentru copiii mai mari de 6 ani. Codul QR necesar pentru a intra într-un restaurant, cafenea sau la cinema, poate să fie obținut pe site-ul certificat-covid.gov.ro.

Astfel, certificatele verzi vor fi verificate la intrarea în local, prin aplicațiile pe care angajații trebuie să le descarce. „Certificatul verde se verifică cu o aplicație foarte simplă, care se downloadează într-un minut, înțeleg, pe bază de cod QR. Nu trebuie să ai competențe deosebite. Sunt sigur că în orice restaurant din România există cineva care știe să folosească un telefon”, spunea, miercuri, premierul Florin Cîțu, după ședința de Guvern.

„Cred că va fi o scădere semnificativă”

Patronii se așteaptă ca numărul oamenilor care le trec pragul să scadă. „Cred că este puțin absurd pentru cineva să meargă să își plătească un test de 45 de euro că să vină să mănânce într-un restaurant ca să mănânce cu 50 de lei 70 de lei și uitându-ne la procesul de vaccinați în România, care este destul de mic, cred că va fi o scădere semnificativă. Personalul în HoReCa… există o gaură destul de mare. Sunt poziții pe care nu le avem acoperite. Este cu atât mai greu să găsim o persoană care să se ocupe de acest aspect, să verifice clienții la intrare”, spune Dragoș Panait, manager de restaurant, citat de Digi24.

Conform prevederilor actuale, noile restricții nu se aplică însă în mall-uri, respectiv zonele de restaurante/food-court-uri, unde se poate intra și fără certificat verde, pentru moment. Premieruul anunța miercuri că regula este pe cale să se schimbe. „Am uitat că în mall-uri sunt food court-uri şi intri în mall şi după aceea te duci în food court. Astăzi (miercuri – n.r.) o să dăm o hotărâre, în CNSU, pentru că între 4 la mie şi 6 la mie se închid activitățile economice la ora 18:00, şi atunci trebuie să reglementăm şi acest lucru. Deci, le vom reglementa şi pe acestea”, a spus premierul, care a estimat că documentul prin care se va aproba hotărârea CNSU ar urma să trecă într-o ședință de Guvern de joi sau vineri.

Potrivit DSP București, rata de incidență Covid a ajuns miercuri la 3,3 la mia de locuitori în Capitală, de la 2,91 marți și 2,57 luni. Este necesară întrunirea Comitetului pentru Situații de Urgență, pentru ca Certificatul verde Covid să devină obligatoriu.