VIDEO | Casa Monteoru, o construcție spectaculoasă (DOCUMENTAR)

Publicat: 29 08. 2022, 19:00
Actualizat: 29 08. 2022, 19:01

This browser does not support the video element.

Casa Monteoru a fost construită în ultimul sfert al secolului al XIX-lea. Aceasta era una dintre cele mai reprezentative case din Capitală. Imobilul a fost cumpărat de Grigore Constantinescu-Monteoru care s-a ocupat de renovarea acestuia.

Cei care s-au ocupat de proiect au fost arhitecții Ion Mincu și Nicolae Cuțarida. Nicolae Cuțarida a refăcut interioarele în stil eclectic francez, cu plafoane în stuc pictat și cu lambriuri și a amenajat scara monumentală.

Elena Lascăr Catargi, fiica lui Grigore Constantinescu-Monteoru, sub presiune sovietică, a donat casa, iar această decizie a fost anulată de justiție, după anul 2000. Asta după ce s-a constatat că donația s-ar fi realizat sub amenințarea armei.

În 1945, casa a intrat în posesia Asociației Române pentru strângerea Legăturilor cu Uniunea Sovietică (ARLUS), iar în 1948 a fost naționalizată. Din 1952, casa a slujit drept sediu Uniunii Scriitorilor din România. În 1997, Primăria Municipiului București (PMB) a dat imobilul în folosință Uniunii Scriitorilor, pentru o perioadă de 49 de ani.

În aprilie 2010, Tribunalul București a decis ca imobilul să fie restituit în natură de Uniunea Scriitorilor, moștenitoarelor familiei Monteoru, Ioana Angelescu și mamei sale, Nora-Geta Angelescu Monteoru.

Decizia a fost atacată în justiție, la Curtea de Apel București. La data de 1 februarie 2013, Curtea de Apel București a respins recursul ca nefondat, iar decizia avea caracter irevocabil. Consecința a fost că – până la data de 15 aprilie 2013 – Uniunea Scriitorilor avea obligația să elibereze imobilul.

În aprilie 2013, a fost inițiat un apel pentru ca statul român, cel care a fost proprietarul ei de-a lungul anilor, să redevină, legal, proprietar și să o redea circuitului cultural, așa cum a făcut în alte situații similare.

Casa Monteoru are și o grădină spectaculoasă. Grigore Monteoru a amplasat trei statui aduse din Grecia, la care a mai adăugat alte două realizate de sculptorii Ion Georgescu și Ion Valbudea.

Ușile construcției sunt impunătoare, din lemn masiv și au un model aparte. Cum intri în încăpere, îți atrag atenția pereții îmbrăcați în marmură multicoloră. Pe ei sunt prinse oglinzi mari din cristal, iar corpurile de iluminat, aduse de la Paris, întregesc eleganța locului.

În plus, sobele din faianță de Meissen, candelabrele, mobilierul și restul obiectelor decorative accentuează frumusețea imobilului.

În spatele casei, este deschisă și terasa Monteoru. Această locație are spații generoase cu verdeață și este dotată cu numeroase mese de patru persoane, dar și cu canapele pentru grupurile mai mari.

Cei care îi calcă pragul, așa cum se zice în popor, spun că este un loc liniștitor și numai bun în cazul în care vreți să scăpați de aglomerație. Deși se află într-una dintre cele mai populate zone din București, grădina te poartă într-o altă lume.