Cât ar putea costa CARTOFII, în acest an. Ce spun producătorii despre leguma preferată a românilor

Publicat: 30 08. 2023, 22:42
Actualizat: 30 08. 2023, 22:46
FOTO - Arhivă

Culturile de cartofi le dau bătăi de cap agricultorilor din județul Harghita, mai ales din cauza vremii. Recolta este bună, în general, dar seceta de la finalul verii face imposibilă recoltarea mecanizată.

Iar în absenţa irigaţiilor, cele aproximativ 6.500 de hectare de culturi sunt în aşteptarea precipitațiilor.

„Din păcate, lipsa ploilor din ultima lună ne îngreunează posibilităţile de recoltare. Solul este foarte uscat şi din cauza asta, aducem foarte mult pământ înăuntru. Noi am tot aşteptat să vină ploile. Irigaţii nu avem, din păcate, ca să pregătim parcelele cu ajutorul lor. N-avem decât să încercăm să colectăm producţia decât aşa cum este”, a declarat Keresztes Vencel, inginer director, pentru Observator TV.

Miklosi Attila, unul dintre agricultorii din zonă, se chinuie de două zile să scoată producția de cartofi, dar riscă să-şi strice utilajele și de aceea a decis să mai aştepte puţin, chiar dacă e deja târziu față de anii trecuți.

„Nici nu ştim ce o să facem. A trebuit să oprim, prima dată de căldură, nu se poate, în 33 de grade nu ai cum să mergi afară cu oamenii pe câmp. Şi pământul e tare, tare, tare. Dacă nu o să plouă, atunci ar trebui să oprim până când vine ploaia pentru că nu poţi să bagi mașinile, e foarte tare pământul”, a precizat acesta.

Producătorii cred că, anul acesta, un kilogram de cartofi va pleca de la ei cu un preţ între 1 şi 2 lei. Pentru că producţia a fost foarte bună, vorbim despre un preţ mai mic decât cel de anul trecut. Sub acest nivel, ei spun – însă – că refuză să scadă.

„Ca să putem face un cartof bun, atunci sub doi lei eu cred că nu aş putea să vând. Cam doi lei, acolo e, ca să poţi să gândeşti pentru anul viitor, ca să ai îngrăşăminte, ca să ai motorină şi ca să ai oameni”, a mai spus agricultorul Miklosi Attila.

Suprafaţa cultivată a înregistrat o scădere constantă, în ultimii ani, în Harghita, deşi cartofii se coc bine în această zonă.

În condiţiile în care această cultură nu s-a dovedit suficient de profitabilă pe suprafeţe reduse, producătorii mici au ales să cultive doar pentru consum propriu.