Cât costă o porție de MICI cu muștar, de 1 Mai. Prețuri piperate în restaurante

Publicat: 30 04. 2025, 16:58
sursa foto: Shutterstock

Pentru sărbătoarea de 1 Mai, favoriții rămân tradiționalii mici, serviți cu muștar, la aer liber. Cum mâine se dă startul grătarelor, cei care vor să deguste o porție de mici cu muștar și pâine pot merge în piețe, dar și în restaurante.

De 1 Mai, micii sfârâie pe grătare. Cei care nu pot să meargă în locurile special amenajate sau nu locuiesc la curte au varianta de a-i cumpăra. Prețurile variază însă de la local la local, scrie Spynews.ro.

Spre exemplu, într-un local din Sectorul 2 al Capitalei, unde se spune că se găsesc cei mai buni mici din București, un mic costă cinci lei și este servit cu muștar și pâine.

Într-un alt local, prețul unui mic este de 7.5 de lei. Însă în restaurantele exclusiviste, precum într-unul din cartierul Primăverii din București, o porție de mici și muștar ajunge să coste 40 de lei.

Deși românii sunt mari amatori de mici, ei nu sunt deloc benefici pentru organism. Astfel, neurochirurgul Vlad Ciurea susține că micii nu sunt buni pentru sănătatea creierului.

„Nu are voie creierul să acceadă la acest produs. Nu am spus să nu guste de două ori pe an, de trei ori pe an, dar să nu fie o mâncare frecventă. Pentru că această compoziție, pentru celula nervoasă, nu este de cea mai bună calitate.(…) Creierul trebuie educat, trebuie modelat, nu intoxicat. Și într-adevăr, dovadă că sunt foarte multe persoane care în ziua de astăzi mănâncă foarte curat, mănâncă vegan, alții țin post și au reușit”, a spus Vlad Ciurea.

Și nutriționistul Mihaela Bilic a făcut unele specificații în privința micilor din comerț și a spus care sunt cei mai buni, de fapt: ei nu trebuie să aibă un gust puternic de usturoi, să aibă puțină grăsime și biocarbonat.

„Ce înseamnă mici buni? Să nu aibă gust puternic de usturoi, să fie cu puțină grăsime și bicarbonat, să nu cadă greu la digestie, să nu dea arsuri și nici să nu-ți rămână pe gât un gust de mici persistent. Cum vă dați seama că au prea multă grăsime? După cum se comportă la gătit: dacă scad prea tare ca volum, adică “se topesc”, nu e semn bun. Cât despre calorii, variază între 220-260cal/100g, iar micii de porc sunt mai dietetici. Porția corectă variază între 2 și 6 bucăți…fiecare după cât îl ține cureaua!”, a scris Mihaela Bilic pe contul de Facebook.

CITEȘTE ȘI: