Cât costă un cofraj cu 30 de ouă cu câteva zile înainte de Paște

Publicat: 03 04. 2023, 11:52
Actualizat: 03 04. 2023, 11:54

Mai sunt doar câteva zile până la Paște, iar românii deja se gândesc la ceea ce vor pune pe masă de sărbărori. Așa cum cere tradiția, de pe masa de sărbătoare nu poate lipsi friptura și borșul de miel, așadar carnea este foarte importantă pentru a pregăti mâncărurile tradiționale. Nici ouăle colorate nu pot lipsi, așadar și acestea vor fi cumpărate în cantități importante. 

Conform specialiştilor, consumul de ouă în perioada Sărbătorilor Pascale creşte cu aproximativ 50% faţă de o lună obişnuită, ceea ce înseamnă că un român mănâncă, în medie, aproximativ 30 ouă.

Față de anul trecut, ouăle sunt cu 35% mai scumpe. În marile lanţuri de magazine ouăle se vând în această perioadă cu preţuri cuprinse între un leu şi 2 lei/bucată. Deci pentru un cofraj de 30 de ouă plătim, în medie, 45 de lei.

Anul trecut în aceeași perioada cumpărăm același cofraj cu 15 lei mai puțin, adică cu 30 de lei, scrie antena3.ro.

Totodată, în magazine au apărut deja cofrajele cu ouă gata vopsite. Un cofraj de 10 ouă colorate costă în medie 26 de lei: deci 2,6 lei/ bucată.

 Cât vor fi nevoiți românii să scoată din buzunar în acest an pentru un kilogram de carne de miel?

Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Arad, spune că preţul corect la carnea de miel în perioada Paştelui va fi între 45 şi 50 de lei.

“Deja cumpărători de carne de miel spun că se duc să ia un miel, dar nu îl mai iau din supermarket, nu mai mă duc să îl iau din piaţă, mă duc să îl iau direct din fermă. Îmi spunea un fermier că el deja are programate vreo 200 de capete cu 50 de lei kilogramul, dar direct la consumator. Este un lucru bun, dar nu poate toată ţara să îl facă”, a explicat Nicolae Cioranu, la Prima News.

Întrebat care ar fi preţul corect pentru carnea de miel în perioada Paştelui, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Arad a răspuns:

“Preţul corect, cu scumpirea şi dublarea furajelor, undeva la 45-50 de lei. Dacă este sub, este o problemă a fermierului. Acum se vând nişte miei mai mici. Nu pot să vândă toţi fermierii din România. Acum de Paşte vând acei fermieri care pot mulge oile mai departe. De ce? Oaia are trei producţii. Lâna nu o mai luăm în calcul, că ne costă mai mult să o tundem ca să o vindem, rămân laptele şi mielul.

Fermierul care vinde acum obligatoriu să îşi mai adauge la câştig trebuie să recupereze laptele. Alţi fermieri care nu vând în perioada pascală lasă mielul să sugă până către jumătatea verii, măcar recuperează şi transformă laptele în carne. În situaţia în care nu mulţi producători, nu mulţi crescători de ovine vând miei de Paşte, singurul motiv fiind că nu are cu cine să mulgă, automat oferta este mică şi cererea este mare. În restul anului fermierul stă la cheremul exportatorului”.