Cât costă un loc într-o cameră de cămin. Studenții care nu reușesc să prindă loc vor fi nevoiți să scoată sume mari din buzunar pentru chirie

Publicat: 24 08. 2022, 23:30
Actualizat: 25 08. 2022, 00:10
Foto caracter ilustrativ

Anul universitar nu mai are mult până începe, iar viitorii studenți sau cei actuali sunt tot mai interesați de locurile în cămin pentru că prețurile chiriilor au explodat în ultima perioadă.

Și nu doar chiriile sunt o problemă pentru studenți, ci și facturile, care cresc tot mai mult.

Doar că, din păcate, locurile în căminele studențești nu sunt suficiente pentru a acoperi cererea tot mai mare. Dar cei care, totuși, aleg o chirie, au început deja să caute, pentru că, așa cum se întâmplă anual, prețurile vor crește și mai mult în perioada dinaintea începerii anului universitar.

Potrivit Observator, un student care stă în chirie ar urma să plătească mult mai mult decât unul cazat într-un cămin studențesc.

La Universitatea Tehnică Iași, o cameră de cămin va costa 160 de lei pe lună, dar locurile sunt și în acest caz mult mai puține decât solicitările.

Cine nu prinde loc la cămin va fi nevoit să plătească mult, pentru că, dacă la cămin preţurile ajung până la cel mult 350 de lei pentru un loc într-o cameră cu două locuri, pentu chirie, prețurile ajung undeva la 350 de euro pe lună pentru un apartament într-o zonă non-centrală, 250 de euro într-o garsonieră aflată de asemenea nu tocmai în zona centrală sau în apropierea universităţilor, la care se adaugă, desigur, cheltuielile lunare.

Câți euro trebuie să plătească un student pe chirie în București și în Cluj-Napoca

Chiriile încep să crească în toată țara, mai ales pe ultima sută de metri. În mai puțin de o lună și jumătate studenții vor merge din nou la cursuri iar chiriile din cluj sunt mai scumpe decât în București.

Pe măsură ce se apropie începerea unui nou an universitar, se scumpesc și chiriile în marile centre universitare de la noi din țară.

De asemenea, cu cât apartamentele sau garsonierele sunt mai aproape de facultate, cu atât prețul lor este mai mare spre deosebire de alte zone.

În București, cele mai căutate zone sunt: Grozăvești, Politehnica și Lacul Tei.

Aici, un apartament cu două camere se închiriază și cu 430 de euro, iar o garsonieră ajunge să depășească suma de peste 350 de euro, pe lună.

Spre deosebire de capitală, în Cluj chiriile sunt mai scumpe.

De exemplu, un apartament cu două camere în zona Zorilor ajunge la 600 de euro pe lună, iar o garsonieră la 450 de euro pe lună.