Cât l-au COSTAT pe un ieșean dinții consăteanului pe care l-a agresat

Publicat: 18 01. 2024, 23:23
Actualizat: 18 01. 2024, 23:23
Foto cu caracter ilustrativ/ Sursa: Arhiva Gândul

Un bărbat din Oțeleni, județul Iași, a fost obligat de instanță să achite costul tratamentului stomatologic al unui consătean după ce, în timpul unui conflict petrecut de hramul satului, și-a lovit consăteanul cu o sticlă de bere, lăsându-l fără șase dinți. Fapta nu a fost pedepsită, întrucât răspunderea penală s-a prescris.

Pe 29 iulie 2017, cu ocazia hramului bisericii din localitate, victima a mers împreună cu soția la barul „La Cafenea” din centrul Oțeleniului, iar în jurul miezului nopții, bărbatul s-a ridicat de la masă pentru a merge la toaleta din spatele barului.

Când voia să se întoarcă pe terasă, a fost abordat de agresor, băut fiind, care a început să-i reproșeze că avuseze anterior un conflict cu un nepot al său. De altfel, el s-a certat cu toți clienții cei prezenți pe terasă, scrie Ziarul de Iași.

Neînțelegând ce vrea de la el, vitima l-a lovit pe agresor cu palma peste cap, iar acesta a replicat, lovindu-l de două ori cu sticla de bere pe care o avea în mână, odată în față și a doua oară în cap. Victima a căzut la pământ, sângerând abundent, moment în care agresorul a fugit de la fața locului.

Victima  și-a pierdut șase dinți, alți doi fiind luxați. Agresorul a fost trimis în judecată, în august 2020, pentru lovire sau alte violențe, iar victima s-a constituit parte civilă, solicitând suma de 27.580 euro ca daune materiale, reprezentând costurile tratamentelor stomatologice efectuate în străinătate și 250.000 lei, ca daune morale.

El și-a justificat pretențiile prin faptul că lipsa dentiției îl făcea să vorbească cu dificultate, transformându-l în ținta ironiilor și glumelor proaste ale colegilor de serviciu.

În fața magistraților Judecătoriei Pașcani, agresorul a negat acuzațiile ce i-au fost aduse, recunoscând conflictul cu victima sa, dar negând că l-ar fi lovit cu sticla, susținând că acesta căzuse și s-a lovit singur.

Afirmațiile sale au fost contrazise, însă, de cele ale martorilor. Lovirea este pedepsită de Codul Penal cu închisoarea pe un termen cuprins între 3 luni și doi ani.

Dar agresorul nu a putut fi condamnat, întrucât răspunderea penală s-a prescris, iar magistrații Judecătoriei Pașcani au respins o bună parte din pretențiile civile ale victimei.

Aceștia au considerat că daunele materiale nu au fost dovedite, întrucât bărbatul nu demonstrase că ar fi parcurs măcar parțial procedura medicală și nici că ar fi achitat suma menționată în deviz. Din daunele morale solicitate de victimă, judecătorii au acordat doar 35.000 lei.

Sentința a fost contestată de ambele părți implicate în proces. Pe de o parte, agresorul a arătat că victima se prezentase la medicul stomatolog la mai bine de un an de la incident, neputându-se considera că suferințele invocate de acesta ar fi fost acute și imediate.

Mai mult, victima apelase la servicii stomatologice în străinătate, unde locuia, nu în România, unde ar fi fost mult mai ieftine.

Oricum, agresorul nu recunoștea comiterea faptei, astfel încât nu înțelegea de ce ar trebui să plătească despăgubiri. De cealaltă parte, victima a arătat că nu avea posibilitatea să revină în România pentru tratamente, câtă vreme era stabilit în străinătate.

Judecătorii din Pașcani greșiseră atunci când îi respinseseră pretențiile, pentru că legea impune doar dovedirea prejudiciului, nu și dovada achitării acestuia. Pentru dovedirea daunelor materiale, era suficient doar devizul, nefiind nevoie și de vreo chitanță.

Acest argument a fost acceptat de magistrații Curții de Apel, care i-au impus agresorului să plătească și suma de 10.000 de euro ca daune materiale, rezultând dintr-un plan de tratament întocmit de un medic ieșean. Sentința Curții de Apel este definitivă.