Cât vor plăti bucureștenii la iarnă pentru a avea CĂLDURĂ în apartament

Publicat: 19 10. 2023, 08:49
Cât vor plăti bucureștenii la iarnă pentru a avea CĂLDURĂ în apartament . Sursa foto: Profimedia

Temperaturile scăzute din ultimele zile i-au făcut pe mulți români să se gândească deja la costurile pe care le vor avea de suportat cu încălzirea locuințelor la iarnă. Totuși, în cazul bucureștenilor putem vorbi de o stagnare în ceea ce privește costul gigacaloriei.

Astfel, costul încălzirii unui apartament cu două camere în București în iarna 2023-2024 va fi similar cu cel din sezonul rece precedent. Prețul gigacaloriei va rămâne neschimbat, situându-se la 346 de lei pentru bucureșteni, așa cum a fost și în iarna anterioară. Valoarea reală a unei gigacalorii este de aproximativ 1.000 de lei, însă diferența este suportată de primărie.

În medie, pentru a încălzi o cameră în timpul unei luni de iarnă, este necesară o gigacalorie.

Prin urmare, facturile pentru încălzire în București vor fi comparabile cu cele din iarna precedentă, cu condiția ca nivelul de consum să rămână neschimbat. Astfel, pentru o garsonieră, costul căldurii se va situa în jurul valorii de 350 de lei, pentru un apartament cu două camere va fi de aproximativ 700 de lei, iar pentru un apartament cu trei camere, acesta va ajunge la aproximativ 1.000 de lei, potrivit Antena 3.

Termoenergetica anunță când se va da drumul la căldură în Capitală

Compania Termoenergetica din București a demarat primele teste la temperatură ridicată pentru a asigura că locuitorii Capitalei vor avea căldură în momentul în care vremea se va răci.

Cu toate acestea, asociațiile de proprietari care doresc să amâne furnizarea de căldură sunt necesitate să depună o cerere în scris pentru a beneficia de o reducere la factura de energie.

Termoenergetica a subliniat că furnizarea agentului termic pentru încălzire va începe doar după ce, timp de trei zile consecutive, între orele 20:00 și 06:00, se vor înregistra valori medii zilnice ale temperaturii exterioare de +10º C sau mai scăzute.

„Procesul se desfășoară într-un mod treptat, având în vedere dimensiunile sistemului de termoficare și starea precară a conductelor, precum și lucrările în desfășurare în diferite stadii de execuție, în toate sectoarele municipiului București. Este crucial să subliniem că, în sezonul rece, vor fi continuate doar lucrările pentru care pot fi implementate soluții provizorii, astfel încât furnizarea agentului termic pentru încălzire să nu fie afectată”, a comunicat compania.

Probele la temperatură ridicată, care asigură echilibrul hidraulic al întregului sistem de termoficare, vor fi efectuate astfel încât, pe măsură ce temperatura exterioară scade, toți consumatorii să beneficieze în mod normal de furnizarea agentului termic pentru încălzire.