Cătălin Scărlătescu a făcut publică rețeta de MUCENICI moldovenești. Care este secretul celebrului chef
Cătălin Scărlătescu, unul dintre cei mai renumiți chefi bucătari, a făcut publică rețeta sa specială de mucenici moldovenești. Preparatul tradițional pe care românii îl fac pe 9 martie este simplu, dar în același timp foarte gustos.
În afara ingredientele clasice, dar de cea mai bună calitate, Scărlătescu are un truc de care se folosește pentru a obține mucenici delicioși.
Cum se preparară mucenicii lui chef Scărlătescu
Românii ortodocși sărbătoresc la 9 martie Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. Potrivit tradiției creștine, în această zi gospodinele fac în casă mucenici, iar aceștia sunt de două feluri – varianta moldovenească sau cea muntenească.
Cătălin Scărlătescu, jurat la îndrăgitul show culinar Masterchef, a acceptat să dezvăluie propria sa rețetă de mucenici. Plus trucul de care ține pentru a obține un gust inconfundabil.
Ingrediente pentru mucenici
Pentru a pregăti mucenicii după rețeta lui chef Cătălin Scărlătescu, ai nevoie de:
- 500 g făină
- 200 ml apă caldă
- 100 ml ulei
- 50 g drojdie
- Un praf de sare
- Zahăr vanilat
Pentru sirop, trebuie să folosești:
- 3 litri apă
- 800 g nuci mărunțite
- 350 g zahăr
- Coajă de lămâie
- Zahăr vanilat
- Scorțișoară
- Esență de rom
- Un praf de sare
Mod de preparare
Aluatul se face din făină, drojdie, zahăr vanilat, sare, uleiu și puțină apă călduță. Se frământă bine până se obține o compoziție elastică și densă. După asta, aluatul se pune la dospit preț de o oră sau până când își dublează volumul.
Mucenicii se modelează pe masă, suprafață de lucru peste care s-a presărat făină. Se întinde aluatul într-un strat subțire și se taie fâșii, care vor fi modelate sub formă cifrei 8.
Înainte de a fi dați la cuptor pentru câteva minute, mucenicii se pun la fiert în apă clocotită.
Trucul lui Cătălin Scărlătescu este următorul: celebrul chef lasă mucenicii să se usuce peste noapte, iar acest lucru le conferă o textură aparte.
Siropul se face destul de simplu, din apă fiartă cu zahăr, nuci mărunțite, coajă de lămâie, scorțișoară, esență de rom și zahăr vanilat. Zeama obținută se toarnă peste mucenici, la masă, când sunt serviți.
CITEȘTE ȘI: