Câți lei primesc amendă șoferii din România, dacă în mașina lor sunt mai mult de 5 persoane

Publicat: 03 06. 2023, 09:25

Recent, Codul Rutier a fost schimbat, după ce Guvernul a adoptat hotărârea nr. 130/2023 prin care a fost modificat şi completat Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice din România. 

Noile reguli te pot lăsa fără permis rapid ori poți primi o amendă usturătoare pentru lucruri banale, în aparență.

Însă, există lucruri pe care nu ar trebui să la efaci atunci când ești la volan, indiferent de cât de aspră este amenda. De exemplu, nu este deloc indicat să transporți în mașină mai multe persoane decât numărul de locuri prevăzut de automobil. Pe lână faptul că vei lua amendă, siguranța celor din mașină este precară în momentul în care sunt înghesuiți.

Numărul maxim de locuri a fost stabilit pe baza unor teste complexe și determinat în așa fel încât să asigure un nivel cât mai mare de siguranță celor aflați în mașină.

Ce se întâmplă din punct de vedere legal dacă transporți mai multe persoane în mașină

În codul rutier se specifică clar că nu ai voie să transporți mai multe  persoane în mașină față de numărul maxim de locuri permis.

Art 148, OUG 195/2002

Se interzice conducătorului de autovehicul sau de tramvai:

2. să transporte în autovehicul sau tramvai mai multe persoane decât numărul de locuri stabilite în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare;

Art 101, OUG 195/2002

(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:

13. nerespectarea regulilor privind transportul persoanelor și al obiectelor în sau pe vehicule;

În momentul de față, clasa a III – a de sancțiuni presupune o amendă cuprinsă între 6 și 8 puncte de penalizare. Având în vedere că un punct de penalizare are valoarea de 145 lei, cuantumul total este cuprins între 870 și 1160 lei, astfel că amenda nu este deloc mică.

Noul cod rutier te poate lăsa fără permis rapid

Noile reguli te pot lăsa fără permis rapid. Astfel, retragerea permisului de conducere poate fi dispusă de poliţist în cazul în care acesta are probe sau indicii temeinice că un şofer a consumat alcool sau substanţe interzise, iar acesta refuză testarea în vederea stabilirii concentraţiei de alcool pur în aerul expirat sau a prezenţei în organism de substanţe psihoactive.

Una dintre cele mai importante modificări se referă la posibilitatea pe care poliţiştii rutieri o au acum de a retrage permisul de conducere al unui şofer ”până la ora 08.00 a zilei următoare, dar nu mai puţin de 12 ore”.  Noile reguli prevăd faptul că titularul permisului de conducere va primi o dovadă înlocuitoare, însă fără drept de circulaţie, scrie avocatnet.ro.