Ce a pățit MARIA, o badantă româncă, după moartea doamnei Chichi, italianca de care avea grijă. Ce i-a propus fiul bătrânei, la scurt timp

Publicat: 28 09. 2023, 21:39

Originară din Baia Mare, Maria a fost nevoită să emigreze în 2008, la vârsta de 53 de ani, mai întâi în Italia, apoi în Elveția, pentru a lucra ca badantă.

Satisfacțiile au fost pe măsura muncii, dar sacrificiile au fost uriașe. În anii departe de casă, Maria din Baia Mare a schimbat numeroase joburi, a lucrat mai întâi în Italia, apoi în Elveția, a avut grijă de bătrâni, singuri și uneori suferinzi, a asistat neputincioasă la moartea unora dintre ei și le-a fost alături în ultimele ore ale vieții. „Am avut mereu noroc de oameni buni”, a spus Maria.

Femeia a locuit un timp în Bellinzona, capitala raionului Ticino din Elveția, undeva în apropierea graniței cu Italia. În apartamentul acela a lucrat pentru doamna Chichi, o femeie foarte bătrână, pe care a îngrijit-o cu mare grijă. Din păcate, italianca s-a îmbolnăvit grav și s-a prăpădit într-o săptămână.

„Am plâns mult. Parcă ar fi murit mama mea”, a recunoscut Maria. La doamna Chichi, Maria s-a simțit respectată și apreciată. „„Nici nu mă lăsa să fac curățenie prin casă, pentru asta venea altă femeie, eu aveam doar grijă de ea. Îmi spunea că mai sunt și alte guri care trebuie să mănânce”, povestește Maria.

Fiul doamnei Chichi i-a permis Mariei să stea în acel apartament până când va hotărî să revină în România sau să își găsească alt loc de muncă. Iar când Maria și-a găsit de lucru în altă parte, omul i-a zis că poate lua cu ea din casă orice piesă de mobilier vrea.

Deși nu a beneficiat mereu de condiții de muncă generoase, Maria a recunoscut că nu a avut niciodată probleme, în anii în care și-a câștigat traiul ca menajeră sau badantă, nici în Italia și nici în Elveția.

Femeia știe că în acest domeniu există situații de exploatare și chiar de maltratare și umilință, dar nu s-a confruntat cu ele.

Migrarea din România nu a fost ușoară

„Nu știam niciun cuvânt în limba italiană și la vârsta mea nu era ușor să învăț o nouă limbă”, a recunoscut Maria.

Românca a avut însă o voință de fier. Ea a lăsat în urma un soț alcoolic și violent și, în iulie 2011, printr-o altă femeie cu care se împrietenise în Italia, a profitat de ocazie pentru a se muta în Ticino.

„În Elveția, condițiile de muncă sunt mai bune decât în ​​Italia. Și salariul este mult mai mare”, a mărturisit Maria.

Din nefericire, la început a avut impresia că nu va putea locui în tihnă în Bellinzona. „Toți munții ăștia de aici mă înspăimântau. Mi se părea că urmau să cadă peste mine”, își amintește ea, acoperindu-și fața cu mâinile ca și când ar fi retrăit acea teamă. Dar apoi recunoaște cu entuziasm: „Acum îmi plac”.

În acest colț din sudul Elveției, Maria a învățat să aprecieze calitatea vieții, precum și relațiile pe care le-a avut cu oamenii pe care îi îngrijea și cu familiile acestora.

În anii munciți peste hotare, Maria a strâns bani pentru a trăi decent când va reveni definitiv în Baia Mare.

În timpul liber nu a cheltuit niciodată bani pe distracție și se consideră o persoană solitară, care stă în casă sau merge la plimbare.

A reușit chiar să-și cumpere un apartament în Baia Mare și economiile și pensia îi vor asigura un trai decent. Maria plănuise să revină definitiv în România în primăvara lui 2020. Pandemia de COVID i-a zădărnicit însă planurile.

„Nu vreau să merg acasă, la noi există o nesiguranță în sistemul de sănătate și risc să mă oblige să stau închisă în casă. Deoarece sunt încă într-o formă fizică bună, chiar dacă am deja 68 de ani, prefer să rămân aici, unde mă simt confortabil și pot continua să lucrez. Așa voi putea economisi și mai mulți bani pentru viitorul meu”, a spus Maria, potrivit rotalianul.com.

Sursa foto (caracter ilustrativ): youtube