Ce aparat electrocasnic trebuie scos din priză înainte să te culci. Care e motivul

Publicat: 06 03. 2022, 13:08
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Unele aparate elecrocasnice consumă energie chiar dacă nu funcționează, ci sunt doar băgate în priză. De exemplu, televizoarele contribuie la factura de curent și atunci când nu sunt pornite, iar experții estimează că o gospodărie are, în medie, 40 de aparate sau sisteme care sunt consumatoare de energie în mod constant, ceea ce înseamnă o economie de câteva sute de lei pe an, dacă aceste consturi sunt ținute din scurt.

Lista aparatelor din gospodărie care trebuie scoase din priză odată ce au fost folosite include în primul rând electrocasnicele mici, de bucătăriel precum filtrul de cafea/cafetiera, blenderul sau robotul/mixerul și cuptorul cu microunde.

Bugetul alocat cheltuielilor pentru curentul electric se împarte între iluminat și aparatele electrocasnice. Potrivit analizelor mai multor seturi de date, iluminatul înseamnă circa 30% din total, în timp ce aparatura din casă reprezintă restul de 70%.

Aparatele mici sunt și uşor de scos din priză, teoretic, altfel pot consuma destul de mult dacă sunt lăsate conectate la curent. Și asta pentru că majoritatea acestor aparate au indicatoare LED care afişează ora sau indică dacă aparatul este sau nu activ, iar dacă sunt dotate cu așa ceva, asta înseamnă că se consumă energie, iar costul va ajunge în factură, potrivit Cancan.

Câtă energie consumă un încărcător

Încărcătoarele de telefon sau tabletă sau alte dispozitive portabile sunt și ele consumatoare de curent, chiar și dacă nu mai sunt folosite, așa că este de preferat ca să fie scoase din priză în același timp cu aparatul încărcat. Cei de la zdnet.com au calculat pe baza unei aplicații (WattsUp? Pro) care poate măsura câtă energie electrică poate consuma un dispozitiv, care este cantitatea de energie consumată de încărcătorul unui singur smartphone și care sunt costurile pe care le implică. Fiecare dispozitiv consumă în mod diferit energie, în funcție de puterea pe care o are – putere care este exprimată în wați pe oră (Wh), costurile finale vor fi altele. Spre exemplu, un dispozitiv care are puterea de 1000W va folosi pe parcursul unei ore 1KWh, în timp ce unul cu o putere de 100W va consuma aceeași cantitate în 10 ore. Potrivit Playtech, un încărcător de iPhone se folosește de cam 130Wh pe lună, ceea ce înseamnă că pe an se ajunge la 1,5 KWh consumați, deci la costuri mai mici de un leu, dar cele care nu sunt originale vor consuma mult mai multă putere, cam de zece ori mai multă energie.

Cele mai mari consumatoare de energie atunci când nu sunt folosite sunt sistemele de divertisment, toate apartele care au bec LED care licureşte – TV, sistemul audio, monitorul calculatorului sau consola de jocuri. Chiar dacă nu este foarte practic să ca televizorul să fie scos din priză în fiecare seară, e de preferat să se întâmple asta măcar la plecarea în vacanță. Există televizoare din clasă energetică superioară care te ajută să economiseşti energie, chiar şi atunci când funcţionează. La fel se întâmplă și în cazul computerelor tip desk, care este bine să fie scoase din priză și monitoarele.
Pentru a face economie, este complicat să scoți din priză frigiderul sau congelatorul, iar unele electronicele vechi analogice nu vor consuma electricitate, cel mai probabil, atunci când sunt oprite.
De ajutor pot fi prelungitoare, cele cu întrerupător de energie, astfel că poate fi oprită transmiterea curentului printr-o simplă apăsare de buton.
Acestea nu sunt doar măsuri de economisiere, ci și de precauție, în cazul unor pene de curent sau a unor fenomene meteo mai severe.