Cele 7 electrocasnice și dispozitive care consumă cel mai mult curent, chiar și când sunt oprite. De asta plătești mult factura la lumină!

Cele 7 electrocasnice și dispozitive care consumă cel mai mult curent, chiar și când sunt oprite. De asta plătești mult factura la lumină!
Cele 7 electrocasnice și dispozitive care consumă cel mai mult curent / Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 02/03/2022, 17:12
Actualizat: 02/03/2022, 18:54

Bugetul alocat cheltuielilor pentru curentul electric se împarte între iluminat și aparatele electrocasnice. Potrivit analizelor mai multor seturi de date, iluminatul înseamnă circa 30% din total, în timp ce aparatura din casă reprezintă restul de 70%.

Pentru reducerea cheltuielilor se poate opta pentru becuri de tip LED sau becuri economice, ori cu halogen, care durează de zece ori mai mult decât becurile cu incandescență, consumând însă cu 75% mai puțină energie electrică. Este important ca oamenii să nu lase lumina aprinsă atunci când nu este nevoie de ea. În plus, gestul folosirii luminii naturale, atunci când este posibil, ajută și el la scăderea facturii.

Referitor la dispozitivele electronice din locuință, este important ca oamenii să citească etichetele unde scrie care este puterea lor și manualul de instrucțiuni. Spre exemplu, aparatul de aer condiționat consumă 25%, boilerul 15%, frigiderul 14%, mașina de spălat 10% . În momentul în care nu sunt folosite, dacă e vorba de aparate care nu sunt indispensabile, precum frigiderul, ar fi mai bine să fie scoase din priză. Nu este bine ca sistemul de încălzire / răcire să fie setat pe treapta maximă, iar ușa încăperii în care aparatul încălzește sau răcește trebuie închisă. Aerul condiționat trebuie pornit doar la anumite ore sau atunci când e cu adevărat necesar și nu trebuie ținut geamul deschis când acesta funcționează.

Este important de menționat că dispozitivele electronice pot duce o viață „secretă” și pot funcționeza chiar și după ce au fost sinse. Câteva dintre cele cărora ar trebui să li se acorde o mai multă atenție pentru că pot să consume energie chiar și atunci când sunt oprite.

1. Încărcătorul telefonului

Dacă este lăsat în priză, încărcătorul continua să consume curent electric chiar și când nu e niciun dispozitiv conectat la el. Curentul consumat nu e foarte mult, dar ajunge și el pe factură.

2.Cuptorul cu microunde

Cuptorul cu microunde este unul dintre cei mai mari consumatori de energie din casă. Mai multă energie decât consumă atunci când e oprit, dar în priză, consumă când e în priză și are ușa deschisă.

4. Calculatoarele și laptop-urile

Calculatoarele și laptop-urile continuă să funcționeze și când sunt stinse. De aceea, dacă le scoți din priză, poți economisi chiar și 4 dolari pe an, dacă nu vrei să plătești de 1.5 ori mai mult.

5. Dispozitivele electronice care au cronometru

Dispozitivele electronice care au cronometru pot funcționa și atunci când sunt stinse. Când cronometrul este scos din priză se pot economisi chiar și 20 de lei pe an.

6. Televizorul

Televizorul poate consuma între 13 și 48.5 wați atunci când este stins, însă băgat în priză.

7. Aparatul de cafea

Aparatul de cafea funcționează și el atunci când este scos din priză, iar dacă nu este folosit.

Ar trebui scoase din priză?

Multe persoane vor crede că sumele menționate sunt mici, iar alții vor fi impresionați. În orice caz, merită să scoți dispozitivele din priză – o scurgere de curent neprevăzută te poate lăsa cu o casă întreagă de aparate electronice arse.