Ce beneficii ai dacă îți găsești un loc de muncă în timp ce ești înregistrat în baza de date a AJOFM, ca șomer

Publicat: 15 02. 2024, 07:35
Actualizat: 15 02. 2024, 07:40
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Dacă te numeri printre cei care își caută un loc de muncă, te poți înscrie ca șomer în baza de date a serviciului public de ocupare a forțelor de muncă, fapt care îți poate aduce o serie de beneficii. 

Însă, pentru a te bucura din plin de avantaje este important să să anunți în termen încadrarea și să ții seama de sfaturile consilierilor de ocupare.

Înscrierea ca șomer în baza de date a serviciului public de ocupare a forțelor de muncă îți poate aduce numeroase beneficii: cursuri pentru a deprinde meserii noi, pe care le poți urma gratuit, burse oferite în cadrul diverselor proiecte sau prime oferite în momentul angajării.

De exemplu, șomerilor înregistrați în baza de date a AJOFM li se acordă, dacă își găsesc un loc de muncă, diverse prime. Este nevoie să soliciți acordarea acestora și să îndeplinești anumite condiții specifice pentru a beneficia de o măsură gândită pentru a-i stimula pe șomeri să fie interesați să petreacă perioade cât mai scurte în șomaj.

Ce beneficii ai dacă îți găsești un loc de muncă în timp ce ești înregistrat în baza de date a AJOFM

Prima de activare – poate fi solicitată de șomerii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă de cel puţin 30 de zile și care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj. Prima de activare este în valoare de 1.000 lei și nu se impozitează.

Prima de inserție – se acordă absolvenţilor instituţiilor de învăţământ şi absolvenţilor şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni.

Prima de instalare – este printre cele mai consistente și se acordă persoanelor înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă și care se încadrează în muncă într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia.

Prima de încadrare – poate fi solicitată de persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa.

Prima de relocare – se acordă persoanelor înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia. Prima de relocare, neimpozabilă, este egală cu 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reşedinţă, dar nu mai mult de 900 lei. Se poate acorda pentru o perioadă de până la 36 luni.

Pentru a beneficia de oricare dintre beneficiile menționate, principala condiție este ca șomerul să anunțe, în termen de trei zile de la încadrare, la AJOFM, că a intervenit modificarea în statutul de șomer. scrie Adevărul.