Ce efecte secundare ar putea avea vaccinul anti-COVID? Răspunsul profesorului Rafila / În ce condiții se oprește vaccinarea

Publicat: 18 11. 2020, 07:17
Actualizat: 06 04. 2021, 14:37
Ce efecte secundare ar putea avea vaccinul anti-COVID? Răspunsul profesorului Rafila / În ce condiții se oprește vaccinarea / Foto caracter ilustrativ: Pexels.com

Profesorul Alexandru Rafila a vorbit despre efectele secundare ale viitorului vaccin anti-coronavirus.

„Noi nu putem să ne așteptăm la alte efecte secundare decât cele care au fost observate în studiul clinic de fază 3. Și de ce spun de fază 3 – pentru că acolo ai zeci de mii, 40.000 de subiecți care sunt vaccinați. În studiile de fază 1 ai câteva zeci, ulterior câteva sute și câteva zeci de mii în studiile de fază 3.

Până acum au fost reacții de durere la locul administrării, subfebrilitate sau un ușor disconfort pentru o perioadă de câteva ore. Nimic altceva, cel puțin din ce relatează producătorii. Aceste efecte adverse caere sunt totdeauna contabilizate vor fi verificate de Agenția Europeană a Medicamentului.

Încă un lucru care este foarte important: orice reacție adversă va fi monitorizată și introdusă într-un sistem electronic de raportare. Aici este vorba despre un parteneriat între Institutul Național de Sănătate Publică și Agenția Națională a Medicamentului, iar oricine va face acest vaccin va avea posibilitatea să raporteze imediat, în timp real, dacă apare vreo reacție adversă.

Dacă se constată cumva că reacțiile adverse sunt grave, pun într-un fel în pericol sănătatea, cu siguranță se oprește vaccinarea până la clarificarea cauzelor și nu continuă decât în condiții de siguranță”, a spus Alexandru Rafila la Antena 3.

Alexandru Rafila, noi detalii despre vaccinul anti-COVID în România: „Există și un DAR foarte mare…”

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a furnizat detalii despre stadiul dezvoltării vaccinului COVID și a spus că în România este posibil să ajungă în februarie 2021.

„În momentul de faţă sunt două companii care au anunţat încheierea celei de-a treia faze a studiilor clinice. Este vorba de compania Pfizer, în asociere cu o firmă din Germania şi cea de-a doua companie este Moderna din SUA. Ambele vaccinuri sunt de tip ARN-mesager, conţin un acid nucleic care dă comanda celulelor proprii ale omului să producă o proteină virală şi care ulterior determină un răspuns imun.”, a declarat Rafila la același post de televiziune.