Ce măsuri ar trebui luate în cazul senatoarei Diana Șoșoacă, după ce ar fi blocat vaccinarea într-o comună în scenariul roșu? Răspunsul lui Raed Arafat

Publicat: 09 09. 2021, 17:40
Actualizat: 09 09. 2021, 18:36
Senatoarea Diana Șoșoacă, la un protest în Piața Victoriei, din martie / Sursa foto: Mihai Pop - caracter ilustrativ

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a fost întrebat de jurnaliști, joi, la finalul ședinței de guvern, când a prezentat cigrele îngrijorătoare privind evoluția pandemiei de COVID-19 în România – cum comentează cazul recent în care a fost implicată senatoarea Diana Șoșoacă.

Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi, doctorul Vasile Cepoi, senatoarea Diana Şoşoacă a organizat un protest la centrul de vaccinare din Răchiteni, localitate din Iași care se află în scenariul roșu din cauza numărului mare de cazuri de COVID, astfel, accesul în acest centru a fost blocat.

„Avem probleme, ultima situaţie nedorită este intervenţia doamnei senator Şoşoacă la Răchiteni, care a blocat o acţiune de vaccinare a persoanelor care şi-au exprimat această dorinţă, prin prezenţa ei cu un grup mai mare de oameni care nu le-a permis acestora să intre să se vaccineze. Din păcate, este o acţiune ilicită”, explică doctorul Vasile Cepoi, director DSP Iaşi.

„Există posibilitatea să se ia măsuri”

„Nu comentez pe doamna Șoșoacă, să știți. Dacă aveți orice alt subiect, dar nu mă puneți să comentez de doamna”, a spus inișial șeful DSU, ca răspuns la întrebarea jurnaliștilor pentru un comentariu privind faptele senatoarei AUR.

„Dar e o situație destul de bizară…”, a insistat un jurnalist.

„Știu și se vor lua măsuri. Autoritățile au fost sesizate și există posibilitatea să se ia măsuri și vor fi luate măsuri conform legii. Mai mult decât asta nu vreau să comentez astfel de comportamente, chiar…”

„Există prevederi legale când cineva face așa ceva și știu că DSP Iași a făcut o sesizare. De aici, colegii de la poliție o să facă treaba lor mai departe cum prevede legea, dar nu stăm să comentăm oameni aici și actele lor”, a conchis Raed Arafat.

În cadrul briefingului de presă, șeful DSU a prezentat principalele cifre ale evoluției pandemiei de COVID-19 din România – numărul cazurilor confirmate a crescut de aproape 70 de ori, de la 31 în 1 iulie la 2.226, joi – subliniind: „Nu putem învinge pandemia decât împreună, asta este clar, și, reiese din datele extrem de clarre  INSP, vaccinarea e singura soluție pentru reducerea mortalității, a infectării și a reduce ca un pacient să ajungă în stare critică la terapie intensivă”.

Cum a reacționat CNCAV

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a reacționat, printr-un comunicat e presă, ,miercuri, după acțiunea senatoarei Diana Șoșoacă, dezaprobând ferm orice acțiune care afectează procesul de vaccinare.

„Este regretabil faptul că se încearcă aducerea campaniei de vaccinare într-o zonă a speculațiilor, a răspândirii de informații false, acuzații nefondate și calomnierea cadrelor medicale implicate în procesul de vaccinare a populației. Astfel de fapte se produc în contextul creșterii considerabile a ratei de infectare în rândul populației și a efortului depus în tot acest timp pentru susținerea ritmului de vaccinare la nivel național. CNCAV dezaprobă ferm acțiunile care aduc atingere derulării procesului de vaccinare, act medical care trebuie derulat într-un mediu favorabil și sigur, în beneficiul cetățenilor, a sănătății publice”, se arată în comunicatul CNCAV.

CNCAV a transmis că, încă de la începutul pandemiei, personalul angrenat în procesul de vaccinare și-a concentrat eforturile dedicate asigurării sănătății publice, constant, iar preocuparea pentru asigurarea indicelui de acoperire vaccinală necesar limitării răspândirii maladiei COVID-19 reclamă recunoaștere, respect și apreciere din partea tuturor celor care beneficiază de serviciile publice de sănătate.

„În acest sens, ne manifestăm întreaga susținere și încurajăm sesizarea imediată a instituțiilor abilitate asupra actelor care pot aduce atingere procesului de vaccinare și siguranței personalului care încadrează centrele de vaccinare, la nivel național. Aceste situații pot genera reale prejudicii morale și profesionale specialiștilor din domeniul sănătății, dar și cetățenilor care aleg vaccinarea, soluția sigură și eficientă pentru ajungerea la normalitate”, au conchis reprezentanții CNCAV.