Ce se întâmplă dacă mănânci orez în fiecare zi. De ce ar trebui să faci asta

Publicat: 01 02. 2023, 11:53
Actualizat: 01 02. 2023, 11:54

Orezul este un aliment pe care îl poți găsi în gastronomia din întreaga lume, fiind bogat în vitamine. Iar dacă este gătit corect, orezul poate fi folosit și în diete. 

Orezul este bogat în amidon, care este format din amiloză și amilopectină, proporția fiecăruia determinând caracteristicile culinare ale produsului. Există multe tipuri de orez și diferite moduri de a-l găti, se poate spune că, în general, orezul are o cantitate mică de proteine, în jur de 7% din compoziția sa. 5,9% din compoziția sa este apă și, prin urmare, ceea ce iese în evidență cel mai mult sunt 86% din carbohidrații din care este alcătuit.

Orezul conține cantități remarcabile de niacină și vitamina B3, precum și vitamina B6. Acest aliment reprezintă o sursă puternică de carbohidrați cu eliberare treptată, acționând ca un combustibil pentru organism. Aceste substanțe esențiale asigură rezerva zilnică de energie și o mențin pe durata întregii zile, spre deosebire de moleculele de zahăr cu efect temporar.

Orezul integral este bogat în fibre insolubile

Boabele mici de orez conțin foarte puține grăsimi, dar o mulțime – în jur de 28% – de carbohidrați complecși. Corpul le poate folosi foarte încet, motiv pentru care te umple mult timp. Orezul conține, de asemenea, vitamine B sănătoase, care sunt esențiale pentru piele, nervi și chiar pentru un metabolism funcțional. Orezul oferă, de asemenea, magneziu de înaltă calitate, care este important nu numai pentru mușchi, ci și pentru reducerea stresului.

Orezul integral, cum este cel brun, este bogat în fibre insolubile, ce îți protejează organismul de multe tipuri de cancer. El acționează ca un scut împotriva formării celulelor canceroase la nivelul colonului, gâtului, glandei tiroide, pancreasului, stomacului, ficatului și sânilor, potrivit realitatea.net.