Ce se întâmplă, de fapt, dacă bei apă de la robinet în fiecare zi. Greșeala pe care mulți români o fac

Publicat: 10 05. 2023, 16:06
Actualizat: 10 05. 2023, 16:08

După cum știm cu toții, apa de la robinet nu este tocmai cea mai bună de băut din cauza gustului și mirosului, a culorii de multe ori dubioase, a țevilor vechi și pline de rugină. Există totuși o serie de modalități prin care putem verifica dacă apa care curge la robinet este bună de consum sau nu.

Foarte multe persoane folosesc apa de la robinet doar pentru spălat vase și alimente. Însă sunt şi mulți oameni care beau apă direct de la robinet. Sunt câteva teste pe care le putem face pentru a vedea dacă merită să îi dăm o șansă apei de la robinet sau nu. Putem afla asta folosindu-ne de cele trei simțuri – văz, miros, gust.

Cele 4 metode prin care îți dai seama că apa de la robinet este potabilă

Culoarea apei

În mod normal, apa nu are culoare ,dar, de fapt, „paleta” de culori variază de la gri, maro, portocaliu, galben și cine știe ce alte nuanțe, în funcție de vechimea țevilor.

Aşa că dacă vrei să verifici dacă apa de la robinet este bună de băut, pornește mai întâi robinetul și lasă apa să curgă 1-2 minute. Umple un pahar cu apă și ține-l în lumină.

De ademenea, dacă apa este în continuare gălbuie, maronie, atunci e clar că există o problemă cu țevile, care sunt cel mai probabil ruginite. Sau este posibil ca rezervorul de apă din infrastructura de alimentare cu apă potabilă să fie compromis.

Apa este tulbure?

Iarăşi, evită să o bei. Dacă mai sesizezi și ceva particule negre, s-ar putea ca țevile prin care curge apa să se dezintegreze. Și nu vrei să bei apă cu microparticule de plastic sau cine știe ce alte substanțe chimice.

Mirosul apei

În mod normal, dacă miroase a clor, apa este bună, înseamnă că procesul de clorinare își face treaba. Pentru că  clorul are rolul de a preveni proliferarea microorganismelor în apa potabilă.

Însă poţi scăpa de mirosul pătrunzător de clor, prin achiziționarea unui filtru care te scapă de problemă.

De asemenea, dacă apa are un miros de stătut sau de nămol, pământiu, mai bine eviți să o bei.

Astfel, mirosul puternic de ouă stricate denotă faptul că în apă există multe bacterii.

Gustul apei

De asemenea, dacă apa are un gust metalic, înseamnă că pH-ul este foarte scăzut și că există depozite prea mari de minerale, cel mai probabil ca urmare a țevilor ruginite.

Aşadar, în cazul în care apa are gust de clor, atunci este sigură pentru consum. Dar, din nou, apa nu trebuie să aibă nici miros, nici gust ciudat. Așa că ar fi o idee bună să investești în filtre de carbon pentru a consuma apă cu gust proaspăt.

Sursa: csid.ro